brez glutena, brez jajc, brez mlečnin, brez oreščkov, solate, vegansko, vegetarijansko

Krompirjeva solata na grški način – mediteranski pečat klasiki

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Krompirjeva solata na grški način prinaša lahkotno alternativo tradicionalni krompirjevi solati, kot jo poznamo v naših krajih. S svojim svežim in lahkim okusom je kot nalašč za uživanje v toplih poletnih mesecih ali hladnejših jesenskih dneh.

Obogatena z obilico svežih zelišč, začinjena z oljčnim oljem in limoninim sokom, je ta osvežujoča solata idealna za piknike ali kot dopolnilo k vsakodnevnemu kosilu. Njena lahkost in preprostost priprave odražata bistvo mediteranske diete, ki postaja vse bolj priljubljena.

Pripravite to sočno solato v vsega 30 minutah in uživajte v zdravi, okusni prilogi ali samostojnem obroku.

Krompirjeva solata na grški način

Krompirjeva solata na grški način

Avtor IzibiziMeni solataKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4-5

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas kuhanja

20

minut

Sestavine

  • Sestavine za solato
  • 1,5 kg mladega krompirja z lupino

  • 1 srednje velika rdeča čebula

  • 3-4 mlade čebulice skupaj z zelenim delom

  • vsaj 20 črnih oljk vrste Kalamata

  • 1 šopek svežega koprca

  • 1 šopek svežega peteršilja

  • Sestavine za preliv
  • ½ skodelice kakovostnega oljčnega olja

  • 1 manjša limona

  • 1 čž posušenega origana

  • sol in sveže tolčen poper

Navodila

  • Oljke razpolovimo in izkoščičimo. Sveža zelišča sesekljamo. Rdečo čebulo narežemo na kocke, mlado čebulico pa z zelenim delom vred na kolutke.
  • Skuhamo krompir. V večjem loncu zavremo vodo. Dodamo neolupljen krompir in eno zvrhano žličko soli. Zmanjšamo temperaturo, da krompir vre na zmernem ognju. Krompir kuhamo približno 15-20 min., dokler se ne zmehča (čas je odvisen od velikosti in starosti krompirja). S pomočjo zobotrebca preverimo, ali je krompir res skuhan.
  • Vmes pripravimo preliv. Limono ožamemo in jo v manjši skledi zmešamo s suhim origanom, soljo in poprom. Med nežnim stepanjem počasi prilivamo oljčno olje, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
  • Ko je krompir kuhan, ga previdno odcedimo in ohladimo, dokler ni dovolj hladen za nadaljnjo uporabo.
  • Krompirja ne olupimo, temveč ga narežemo na kocke in položimo v veliko skledo.
  • Na krompir dodamo rdečo in zeleno čebulo, peteršilj, koprc in oljke. Preliv še enkrat premešamo in ga nato polijemo čez krompir. Nežno premešamo, pri čemer pazimo, da krompirja ne tlačimo, in počakamo, da se vse sestavine in okusi lepo povežejo. Dober tek!

Zapiski

  • Krompirjeva solata na grški način je odlična izbira za poletne ali jesenske dni, ko si želimo osvežujočih in lahkih jedi. Z bogatim okusom svežih zelišč, oljčnim oljem in limoninim sokom prinaša pristno mediteransko doživetje na krožniku. Priprava je enostavna in hitra, zato je solata idealna izbira za piknike, kosila ali večerje v dobri družbi.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si