Prava grška solata, kot bi vam jo postregli v pristaniškem mestecu na grški obali, je vrhunec poletne svežine na krožniku. Vsaka sestavina s svojo sočnostjo in naravnim okusom prispeva k harmoniji celotne solate. Naučite se pripraviti to mediteransko lepotico na avtentičen grški način – s kakovostnimi sestavinami, preprostim prelivom in nekaj skrivnostmi postrežbe, ki jih Grki prenašajo iz roda v rod.
Od zgodnje pomladi do zgodnje jeseni se v Grčiji postreže Horiatiki ali grška vaška solata. Sezonski pridelki, kot so sočni paradižniki, hrustljave kumare, zelena paprika in čebula, so resnično v ospredju. Tudi pri nas se ta princesa solat pojavi na mizi le v poletnih mesecih, ko so omenjene sestavine na višku rasti.
Seveda ne smemo pozabiti na grške oljke Kalamata in kremast sir Feta, ki sta obvezna sestavina te solate. Feta nikoli ni drobljena, temveč postrežena v velikih kosih, kot prestol, na katerem sedi ta sveža solata. Skrivnost priprave okusne grške solate je v kakovosti sestavin: sočen paradižnik, hrustljave kumare, kremni sir Feta, kakovostno ekstra deviško oljčno olje in nekaj aromatičnih črnih oljk bodo prinesli Grčijo na vaš krožnik.
Tradicionalna grška solata
Meni solataKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij10
minutSestavine
3-4 srednje veliki paradižniki
1 srednje velika rdeča čebula
1 dolga zelena kumara, najbolje sorte »Tasty King«
1 večja zelena paprika ali 2 manjši
15-20 črnih oljk vrste Kalamata
200 g sira Feta
½ limone
¼ skodelice kakovostnega oljčnega olja
1 čž posušenega origana
sol in sveže tolčen poper
- Začimbe in zelišča za okrasitev in serviranje
1 šopek sveže bazilike
Navodila
- Zelenjavo temeljito operemo in odcedimo. Paradižnik in papriko narežemo na kolobarje, čebulo na tanke rezine, kumare pa na debele rezine. Limono ožamemo.
- Vse skupaj stresemo v večjo skledo in dodamo oljke.
- Začinimo s soljo in poprom ter prelijemo z oljčnim oljem in sokom limone. Vse skupaj premešamo, da se okusi povežejo. Pazimo, da ne dodamo preveč soli, saj so sir Feta in oljke že dovolj slani.
- Grško solato Horiatiki vedno postrežemo s kosom sira Feta na vrhu, dodatno kapljico oljčnega olja in s suhim origanom. Po želji solato okrasimo s svežo baziliko.
- Uživajte v okusni grški solati kot prilogi ali lahkem poletnem obroku z veliko hrustljavega kruha. Dober tek!
Zapiski
- Grška solata, s svojo značilno svežino in bogatimi okusi, ni le tradicionalna poletna jed v Grčiji, ampak je postala priljubljena po vsem svetu. Za to je zaslužna enostavna priprava in izbira kakovostnih sestavin, ki so dostopne v večini krajev. Prav tako se lepo prilega h katerikoli jedi kot priloga ali pa samostojen, lahek obrok. S solato ne pridobimo samo okusnega obroka, ampak tudi veliko koristnih hranil, ki so dobrodošla v vsaki prehrani.
- Zanimivost je, da čeprav mnogi povezujejo grško solato z dodatkom vinskega kisa, tradicionalni grški recept tega ne vsebuje. Namesto tega je ključna uporaba kakovostnega oljčnega olja, limoninega soka in aromatičnih začimb. Origano je v Grčiji zaradi sončne lege še bolj dišeč. Torej, če želite uživati v pravi grški solati, poskusite slediti temu receptu in se prepričajte, da uporabljate sveže, sezonske sestavine. Ne pozabite na kruh za pomakanje v okusen preliv!