članki, nasveti

Navadna regačica – plevel ali divja super junakinja?

komentarjev
Navadna regačica, Izibizi

Ljubitelji divje kulinarike! Poznate užitne samonikle rastline naših krajev? Nabirate divje zeli?

Danes bomo pokukali v čudoviti svet divjih rastlin, posvetili se bomo izjemni regačici, skrivnostni bilki, ki jo zlahka poiščemo v naši okolici. V nadaljevanju boste našli koristne informacije o tem, kako pravilno nabirati in pripraviti regačico ter kako jo vključiti v različne jedi.

Navadna regačica – Aegopodium podagraria

Navadna regačica ali Aegopodium podagraria iz družine Apiaceae je “eden najbolj okusnih, zdravilnih in razširjenih plevelov,” pove Dario Cortese v knjigi Divja hrana.

Navadna regačica je zel, ki raste v naši bližini in je prava zakladnica hranilnih snovi. Listi so nežno zelene barve, oblikovani pa so v privlačne, nazobčane segmente.

Navadna regačica, Izibizi

Regačica kot divja zelenjava

Navadna regačica je odlična vrsta divje zelenjave in je prava izbira za tiste, ki se želite preizkusiti v uporabi divjih rastlin v kulinaričnih kreacijah. A kaj, ko se prav njej od vseh divjih zeli dela največja krivica. Raste praktično povsod in to v takem obsegu, da bi jo lahko imeli tudi za osnovno zeleno zelenjavo od pomladi do jeseni.

Je avtohtona evropska zelenjadnica ali plevelnica, Rimljani so jo celo gojili, v srednjem veku pa uporabljali kot zdravilno rastlino.

Kot vztrajna trajnica raste na travnikih, ob poteh in gozdovih, po vrtovih, na njivah, med grmovjem in rožami v parkih ter na ostalih obdelovalnih površinah.

Večina ljudi ne pozna njene široke uporabe, zato jo vztrajno pulijo, ona pa se še bolj bohoti.

Sama jo najraje naberem skupaj z regratom (Taraxacum), navadno zvezdico (Stellaria media) in malo strašnico (Sanguisorba minor) ter dodam sezonski solati. Tudi s koprivo (Urtica dioica) gre v marsikatero toplo jed.

Navadna regačica vsebuje čreslovine, grenčine in vitamine. Mladi listi se bohotijo z velikimi količinami vitamina C, provitamina A in železa. Najbolje jih je nabrati spomladi za uporabo v solatah in juhah.

Ta čudežna zel je vsaj trikrat bogatejša z rudninami in vitamini od gojene zelenjave na našem vrtu.

Navadna regačica, Izibizi

Regačica v zdravilstvu

Navadno regačico se v naravnem zdravilstvu uporablja pri ledvičnih kamnih in boleznih mehurja. Na eno njenih zdravilnih lastnosti kaže latinsko ime Aegopodium podagraria, saj so jo nekdaj kot zelišče in zdravilni poparek uporabljali za pomoč proti podagri, torej putiki.

Ker pospešuje izločanje sečne kisline, se še dandanes ponuja kot naravno zdravilo proti revmi in protinu. Slovi po tem, da razstruplja in čisti telo, uporablja se tudi kot zelišče, ki podpira delovanje jeter. Zaradi diuretičnih lastnosti in dejstva, da obenem pospešuje prebavo, kraljuje tudi v dietah za razstrupljanje.

Regačica v kulinariki

Najenostavnejši način priprave te samonikle zeli je, da jo na hitro dušimo na oljčnem olju, dokler listi ne uvenejo, dušeno jo dodamo krompirju ali kaki zelenjavni jedi. Uporabimo jo lahko podobno kot blitvo ali špinačo, jo dodamo juham, zelenjavnim prikuham ali zeliščnim namazom.

Ne samo to, navadna regačica lahko postane okusna sestavina v bodočih kulinaričnih ustvarjanjih. Dodajajmo jo solatam, juham ali svežim omakam ter pričarajmo pravo paleto okusov na krožniku. Njen svež in rahlo pikanten okus navdušuje tudi brbončice.

Po enakem postopku kot juho iz kopriv, lahko pripravimo tudi juho iz regačice >> RECEPT

Navadna regačica je pravi dragulj narave! Odkrije nam nov svet okusov in doživetij! Je prava divja super junakinja.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si