napitki

Rožni sirup – opojni napitek iz cvetov domačih vrtnic in sveže limone

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Prebudimo svoje brbončice z rožnim sirupom – enkratnim napitkom, ki v steklenici ujame celotno poletje. Ta sladek, cvetlični sirup je dobesedno napolnjen z aromo domačih vrtnic, ki jih osveži pridih kisle limone. Njegova barva? Nežna, kot prvi sončni žarki ob zori, ki se prelivajo čez rahlo roza cvetove vrtnic.

Rožni sirup je narejen iz preprostih sestavin: cvetov vrtnice, vode, sladkorja in limone. A v tej preprostosti se skriva tisto, kar je resnično posebno – pristna aroma domačih vrtnic, ki izžareva ljubezen, kar simbolizira sam cvet te romantične rastline.

Rožni sirup lahko uporabimo na neskončno načinov – je nepogrešljiv za poletne napitke, ga redčimo z vodo ali ga dodajamo v koktajle za eleganten cvetlični pridih. Kot preliv ga lahko dodajamo na sladice, sladoled ali jogurt, da jih obogatimo z njegovo dišečo, a nežno noto.

Nepogrešljiv je v različnih poletnih limonadah, ki jih naredi še bolj osvežilne in unikatne. Vsak požirek tega sirupa je kot nežno objemanje vrtnice, ki je razkrila vse svoje skrivnosti v tej sladki tekočini.

Rožni sirup

Rožni sirup

Avtor IzibiziMeni pijačeKuhinja sirupiTežavnost: enostavno
Št. porcij

6 l

porcij
Čas priprave

30

minut
Čas kuhanja

30

minut

Sestavine

  • 5 l vode

  • 2,5 kg sladkorja

  • vsaj 250 g cvetov vrtnice

  • 3 večje limone

Navodila

  • Cvetove vrtnic očistimo in dobro operemo s hladno vodo. Bolj temni kot so cvetovi, ki jih naberemo, bolj barvit bo sirup. Čeprav dobimo iz svetlo rožnatih ali belih cvetov sirup bolj svetle barve, ta po okusu nikakor ne zaostaja za svojo močno roza različico!
  • V veliki posodi ali dveh manjših zavremo vodo, vsujemo sladkor in mešamo dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
  • Dodamo cvetove vrtnice in na mahnem ognju kuhamo še 30 min, tako da se cvetovi dobesedno razbarvajo.
  • Odstavimo, posodo pokrijemo in jo za 2 dni (vsaj 48 ur) prestavimo na hladno.
  • Po pretečenem času sirup precedimo. Večje cedilo ali sito prekrijemo z gazo skozi katero sirup precedimo v novo posodo.
  • Pripravimo si steklenice, ki jih predhodno dobro operemo. Pokrovčke pa v manjši kozici prevremo.
  • Pasterizacijo opravim najraje v pečici, saj je to najhitrejši in najenostavnejši postopek. Če imate svoj priljubljeni način, naredite po svoje. Pomembno je le, da vroč sirup vlivate v vroče (prekuhane) steklenice in zapirate z zamaški, ki so prav tako prekuhani!
  • Pečico vključimo na 100°C. V večji pekač (najbolje kar ta, ki se prilega pečici) vlijemo 2 cm vode in vanj zložimo steklenice.
  • Limone ožamemo in sok skozi cedilko prelijemo na odcejeni sirup vrtnic.
  • Posodo ponovno pristavimo na ogenj in kuhamo do vretja.
  • Pripravimo si manjši lijak, ki se prilega steklenicam. Ko sirup zavre, zmanjšamo ogenj, a ga pustimo, da se kuha, dokler ga v celoti ne prelijemo v steklenice.
  • Zdaj pričnemo z zadnjo fazo. Iz pečice z rokavico (ali krpo) vzamemo steklenico, jo preko lijaka napolnimo z vročim sirupom in zapremo s pokrovčkom, ki smo ga prekuhali. Polno steklenico vrnemo nazaj v pečico. Enako ponovimo za vse steklenice. Iz navedenih količin dobimo približno 6 l sirupa.
  • Ko so vse steklenice s sirupom v pečici, jih pustimo še 30 min. na 100°C. Nato pečico ugasnemo in sirup pustimo v pečici do naslednjega dne ali čez noč, da se počasi ohladi. Zatem ga prestavimo na hladno mesto.
  • Tako pripravljen sirup lahko shranimo za ozimnico, odprto steklenico pa hranimo v hladilniku, dokler ne porabimo vsebine. Sirup redčimo z vodo. Na zdravje!
  • Če želite pripraviti več sirupa, lahko enostavno podvojite količine sestavin. Kljub večji količini, bo postopek ostal enostaven in pregleden, rezultat pa še več opojnega rožnega sirupa, ki bo razveselil celo družino ali prijatelje!

Zapiski

  • Nekaj zanimivosti o tej cenjeni in priljubljeni roži – kot simbolu romantike, strasti in hrepenenja:
  • Vrtnica je olesenela trajna cvetoča rastlina iz rodu Rosa iz družine Rosaceae, enako imenujemo tudi njen cvet. Cvetovi te dišeče rastline se v naših krajih v zdravilstvu in kozmetiki uporabljajo že od srednjega veka.
  • Za pridelavo njenih esenc – rožne vode, hidrolata in eteričnega olja – se v svetu uporabljajo tri glavne skupine vrtnic: damaščanske in bele vrtnice (gojijo jih v Bolgariji) ter stolistnice (gojijo jih zlasti v Franciji in Severni Afriki).
  • Vrtnici se pripisujejo celo ezoterične moči, povezane zlasti z žensko prvinsko energijo. V govorici simbolov vrtnica predstavlja ljubezen in lepoto.
  • Za eterično olje damaščanske sorte velja starodavno izročilo, da prinaša občutek veselja in sreče, pravijo ji celo “napoj ljubezni”.
  • V ajurvedi (tradicionalni indijski medicini) se vrtnične cvetove uporablja za lajšanje ženskih težav, povezanih s cikli, glavoboli, umirjanjem, zmanjševanjem vnetij in nego kože.
  • Hladilna narava cvetnih lističev je odlična za uravnavanje ravnovesja uma, srca in čustev.
  • Aromaterapija pripravke vrtnice priporoča za zmanjševanje stresa, odpravljanje tesnobe ter sproščanje umskih in telesnih napetosti.
  • Ljubitelji domačih sirupov! Ne spreglejte tudi recepta za MELISIN SIRUP

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si