brez glutena, brez jajc, brez oreščkov, hitro in enostavno, vegetarijansko, žita in testenine

Hranljiv ajurvedski kičari – starodavna modrost za sodobne dni

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Poznate kičari? Ta preprosta, a okusna ajurvedska jed je skrivnost hitre in hranljive kuhinje. Kičari, sestavljen iz basmati riža in leče ter začinjen z izbranimi začimbami, predstavlja popoln obrok za vsakdanje dni. Ne le, da je njegova priprava res hitra – na mizi je v manj kot 20 minutah – ampak prinaša tudi blagodejne učinke.

Kičari, temeljni element tradicionalne indijske kuhinje, je že stoletja cenjen ne samo kot okusen obrok, ampak tudi zaradi svojih lastnosti, ki spodbujajo prebavo in nudijo celostno dobro počutje.

Preprosto, zdravo in okusno – idealno za obnovitev telesa in umirjanje uma.

Ajurvedski kičari

Ajurvedski kičari

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4

porcij
Čas priprave

5

minut
Čas kuhanja

15

minut

Sestavine

  • 3/4 skodelice basmati riža (približno 130 g)

  • 3/4 skodelice rumene ali rdeče leče ali moong dala (približno 130 g)

  • (Opomba: skupno 1 ½ skodelice riža in leče)

  • 4 ½ skodelice vode

  • 1 jž ghi-ja (kuhanega masla) ali masla

  • sol in poper po okusu

  • Začimbe in zelišča
  • 1 čž mlete kurkume (turmerika)

  • 1 čž črnega kumina (nigella sativa)

  • ½ čž svežega ingverja (olupljenega in nasekljanega)

  • 1 čž suhe bazilike

  • 1 lovorov list

  • Za okras in serviranje
  • svež peteršilj ali svež koriander

  • za ljubitelje pekočega: čili ali kajenski poper

Navodila

  • Riž in lečo speremo na cedilu s hladno vodo. Ingver olupimo in nasekljamo na majhne koščke ali ga naribamo.
  • Na ghi-ju ali maslu hitro popražimo semena črnega kumina (približno 1 minuto), da začnejo dišati, pazimo, da ne začnejo skakati iz posode. Dodamo ingver in kurkumo ter pomešamo s kuminom.
  • Nato vlijemo vodo in primešamo riž ter lečo, ves čas mešamo. Začinimo s soljo, poprom, lovorom in baziliko. Ko mešanica zavre, zmanjšamo ogenj na minimum, pokrijemo in kuhamo približno 15 minut. Med kuhanjem ne mešamo več.
  • Ko zaključimo s kuhanjem, pustimo nekaj minut, da se okusi povežejo. Kičari mora biti bolj “moker” kot običajna rižota. Lahko ga pripravimo tudi z zelenjavo, ta recept pa je osnovna varianta ajurvedske jedi, primerna za vse generacije.
  • Ob serviranju lahko dodamo čili ali kajenski poper za ljubitelje pikantnih okusov. Svež peteršilj ali koriander dodamo tik pred serviranjem na krožniku. Dober tek!

Zapiski

  • Namig: kot priloga kičariju se odlično poda domača vložena rdeča pesa.
  • Kičari je več kot le okusen obrok – je preprost, a globoko hranljiv način prehranjevanja, ki spodbuja zdravje in dobro počutje. Doživite, kako lahko ta skromna, a močna jed obogati vaš jedilnik. 
  • Črni kumin, znan tudi kot nigella sativa, je aromatična začimba z oreščkastim okusom in ščepcem grenkobe, pogosto uporabljena v bližnjevzhodni in indijski kuhinji za dodajanje globine in kompleksnosti jedem.
  • Za vse, ki bi si želeli naučiti kako pripraviti ghi, si postopek in recept preberite na tej povezavi >>> Ghi pripravljen po enostavnem postopku

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si