brez glutena, enostavne sladice, sladice, vegetarijansko, zajtrk

Rahel kolač z mandlji in rikoto – nežna sladica za vsak dan

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Za vse ljubitelje mandljev in lahkotnih sladic je ta kolač prava poslastica. S svojo rahlo, puhasto teksturo, ki jo ustvarja rikota, ter bogatimi mandljevimi in osvežujočimi limoninimi notami bo zagotovo prava atrakcija na družinskih praznovanjih. Kolač je popolnoma brez moke, saj so glavni sestavni del mleti mandlji (ali mandljeva moka), kar ga naredi naravno brez glutena in prijaznega tudi tistim, ki se izogibajo žitaricam.

V tem receptu uporabimo drobno mlete blanširane mandlje, da ohranimo svetlo strukturo kolača. Čeprav lahko uporabite tudi neblanširane mandlje (z lupino), bo tekstura nekoliko drugačna, barva kolača pa rahlo temnejša. Tudi mandljeva moka, ki je bolj fino mleta, je primerna izbira. Kolač bo dobro uspel z vsemi tremi različicami mandljev.

Rahel kolač z mandlji in rikoto

Rahel kolač z mandlji in rikoto

Avtor IzibiziMeni sladicaKuhinja italijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

10

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas peke

55

minut

Sestavine

  • 115 g masla

  • 400 g rikote

  • 150 g trsnega sladkorja

  • 2 žlički burbonske vanilije v prahu

  • 1 žlica mandljevega likerja (po želji)

  • 4 velika jajca, ločena

  • drobno naribana lupina 1 velike limone

  • 200 g mletih mandljev ali mandljeve moke

  • 50 g mandljevih lističev

  • ščepec soli

  • 1 žlica sladkorja v prahu za posip

  • Sestavine za peko
  • tortni model, premera 22-24 cm

  • papir za peko

  • maslo za namastitev robov pekača

Navodila

  • Maslo vzamemo iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi vsaj 30 minut, prav tako jajca.
  • Pripravimo tortni model premera 22-24 cm. Dno prekrijemo s papirjem za peko, robove premažemo z maslom.
  • Pečico segrejemo na 180°C.
  • Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Rikoto dobro pretlačimo z vilicami, naribamo limonino lupinico.
  • V prvi posodi z električnim mešalnikom stepamo zmehčano maslo s sladkorjem, soljo in vaniljo, dokler zmes ne postane rahla. Postopoma dodajamo rumenjake, enega po enega, ter stepamo, dokler masa ne naraste in postane puhasta kot krema.
  • Dodamo rikoto in na hitro premešamo, da se sestavine povežejo. Po želji dodamo mandljev liker, nato še limonino lupinico in mlete mandlje. Premešamo.
  • V drugi posodi stepemo beljake v trd sneg, ki ga stepamo, dokler ni svetleč in čvrst.
  • Sneg previdno vmešamo v mandljevo maso z rumenjaki, da ohranimo rahlo teksturo.
  • Pripravljeno maso prelijemo v tortni model, površino poravnamo in po vrhu potresemo mandljeve lističe.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici 55-60 minut na 180°C, brez ventilacije, dokler se kolač zlato rjavo ne obarva.
  • Kolač ohladimo na sobno temperaturo, nato ga previdno odstranimo iz pekača. Pred serviranjem po želji posujemo s sladkorjem v prahu. Dober tek!

Zapiski

  • Rikota – beseda, ki v italijanskem jeziku pomeni “ponovno kuhano”, je izdelana iz neposnete sirotke. Njene korenine segajo globoko v italijansko zgodovino, s posebnimi variacijami, kot so riccota romana, dimljena rikota in rikota s poprom, ki so zelo cenjene. Rikota je posebej priljubljena na Sardiniji, Siciliji in v Kalabriji, medtem ko je dimljena različica priljubljena v severni Italiji, v okolici Belluna. Srečali jo boste pod različnimi imeni tudi v drugih evropskih državah – “brocciu” v Franciji, “anthotyro” v Grčiji, “ziger” v Nemčiji. Rikota se uporablja v različnih jedeh – od omak za testenine, namazov, solat, do sladic, kot je ta. Njena vsebnost maščob je nizka, medtem ko je bogata z beljakovinami.
  • Ljubitelji sočnih in enostavnih sladic z limono, preizkusite tudi recept >> Limonin kolač – sočna in osvežilna sladica
  • Recept za kolač sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si