brez glutena, brez jajc, brez oreščkov, solate, vegetarijansko

Bogata solata z brstičnim ohrovtom, fižolom in kremastim kefirjevim prelivom

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Ta bogata jesensko-zimska solata z brstičnim ohrovtom, fižolom in kremastim kefirjevim prelivom navduši s polnimi okusi, nežno kremasto teksturo in svežino sezonskih sestavin. Kombinacija kuhanega fižola, hrustljavega brstičnega ohrovta ter rahlo praženih sončničnih semen prinese harmonijo tekstur. Kefirjev preliv z limonino noto in dijonsko gorčico pa doda prijetno osvežitev in probiotične koristi. Hranljiva solata je odlična kot predjed, glavna jed ali kot priloga k drugim jedem.

Idealen obrok za hladne dni, ki napolni z energijo in poskrbi za dobro počutje.

Solata z brstičnim ohrovtom, fižolom in kefirjevim prelivom

Solata z brstičnim ohrovtom, fižolom in kefirjevim prelivom

Avtor IzibiziMeni solataKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4-5

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas kuhanja

10

minut

Sestavine

  • Sestavine za solato
  • 500 g kuhanega brstičnega ohrovta

  • 250 g kuhanega fižola poljubne vrste (bel, rdeč, črn fižol)

  • 150 g mlade čebule, vključno z zelenim delom

  • 50 g sončničnih semen

  • Sestavine za preliv
  • 100 g polnomastnega kefirja

  • 50 ml oljčnega olja

  • ½ limone (približno 2 žlici soka)

  • 2 žlici dijonske gorčice (polnozrnate)

  • 1 strok česna

  • 1 žlička medu

  • sol in sveže mlet poper po okusu

Navodila

  • Za fižol je najbolje, da ga skuhamo že dan prej. Če uporabljamo vloženega, ga dobro odcedimo in ponovno stehtamo, upoštevamo neto količino.
  • Večjo posodo z vodo pristavimo na štedilnik. Brstični ohrovt očistimo in razpolovimo. Stresemo ga v krop, solimo in glede na velikost kuhamo 7 do 10 minut. Brstični ohrovt naj bo kuhan na zob (al dente), da ohrani nekaj hrustljavosti, kar izboljša strukturo solate. Ko je kuhan, ga odcedimo.
  • Mlado čebulo vključno z zelenim delom narežemo na kolutke.
  • Sončnična semena lahko rahlo prepražimo na suhi ponvi, da postanejo bolj hrustljava in poudarimo njihov okus.
  • V drugi skledi pripravimo solatni preliv. Česen stisnemo ali drobno sesekljamo. Limono ožamemo in sok zmešamo z medom, dijonsko gorčico, česnom, soljo in poprom. Med nežnim stepanjem počasi prilivamo oljčno olje in kefir, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
  • Kuhanemu fižolu in brstičnemu ohrovtu dodamo narezano mlado čebulo in sončična semena.
  • Vse sestavine skupaj stresemo v skledo. Omako prelijemo čez mešanico, rahlo premešamo, poskusimo in po potrebi dodatno začinimo.
  • Solato postrežemo s kruhom, z jajčnimi jedmi, kot predjed ali jesensko glavno jed. Možnosti za serviranje so neskončne. Dober tek!

Zapiski

  • Namig:
    1. V solato lahko dodamo še trdo kuhana jajca ali pečeno piščančje meso za bolj beljakovinski obrok.
    2. Namesto fižola lahko uporabimo katero koli priljubljeno stročnico, prav tako tudi bob ali čičeriko.
    3. Sončična semena lahko nadomestimo tudi z drugimi semeni ali oreščki.
    4. Če dijonske gorčice nimate pri roki, lahko uporabite tudi običajno gorčico. V kolikor ne marate polnozrnatih gorčic s semeni, izberite gladko gorčico brez semen, ki bo prav tako dodala prijetno ostrino in okus prelivu.
  • Recept za to solato sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si