Ta bogata jesensko-zimska solata z brstičnim ohrovtom, fižolom in kremastim kefirjevim prelivom navduši s polnimi okusi, nežno kremasto teksturo in svežino sezonskih sestavin. Kombinacija kuhanega fižola, hrustljavega brstičnega ohrovta ter rahlo praženih sončničnih semen prinese harmonijo tekstur. Kefirjev preliv z limonino noto in dijonsko gorčico pa doda prijetno osvežitev in probiotične koristi. Hranljiva solata je odlična kot predjed, glavna jed ali kot priloga k drugim jedem.
Idealen obrok za hladne dni, ki napolni z energijo in poskrbi za dobro počutje.

Solata z brstičnim ohrovtom, fižolom in kefirjevim prelivom
Meni solataKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij10
minut10
minutSestavine
- Sestavine za solato
500 g kuhanega brstičnega ohrovta
250 g kuhanega fižola poljubne vrste (bel, rdeč, črn fižol)
150 g mlade čebule, vključno z zelenim delom
50 g sončničnih semen
- Sestavine za preliv
100 g polnomastnega kefirja
50 ml oljčnega olja
½ limone (približno 2 žlici soka)
2 žlici dijonske gorčice (polnozrnate)
1 strok česna
1 žlička medu
sol in sveže mlet poper po okusu
Navodila
- Za fižol je najbolje, da ga skuhamo že dan prej. Če uporabljamo vloženega, ga dobro odcedimo in ponovno stehtamo, upoštevamo neto količino.
- Večjo posodo z vodo pristavimo na štedilnik. Brstični ohrovt očistimo in razpolovimo. Stresemo ga v krop, solimo in glede na velikost kuhamo 7 do 10 minut. Brstični ohrovt naj bo kuhan na zob (al dente), da ohrani nekaj hrustljavosti, kar izboljša strukturo solate. Ko je kuhan, ga odcedimo.
- Mlado čebulo vključno z zelenim delom narežemo na kolutke.
- Sončnična semena lahko rahlo prepražimo na suhi ponvi, da postanejo bolj hrustljava in poudarimo njihov okus.
- V drugi skledi pripravimo solatni preliv. Česen stisnemo ali drobno sesekljamo. Limono ožamemo in sok zmešamo z medom, dijonsko gorčico, česnom, soljo in poprom. Med nežnim stepanjem počasi prilivamo oljčno olje in kefir, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
- Kuhanemu fižolu in brstičnemu ohrovtu dodamo narezano mlado čebulo in sončična semena.
- Vse sestavine skupaj stresemo v skledo. Omako prelijemo čez mešanico, rahlo premešamo, poskusimo in po potrebi dodatno začinimo.
- Solato postrežemo s kruhom, z jajčnimi jedmi, kot predjed ali jesensko glavno jed. Možnosti za serviranje so neskončne. Dober tek!
Zapiski
- Namig:
1. V solato lahko dodamo še trdo kuhana jajca ali pečeno piščančje meso za bolj beljakovinski obrok.
2. Namesto fižola lahko uporabimo katero koli priljubljeno stročnico, prav tako tudi bob ali čičeriko.
3. Sončična semena lahko nadomestimo tudi z drugimi semeni ali oreščki.
4. Če dijonske gorčice nimate pri roki, lahko uporabite tudi običajno gorčico. V kolikor ne marate polnozrnatih gorčic s semeni, izberite gladko gorčico brez semen, ki bo prav tako dodala prijetno ostrino in okus prelivu. - Recept za to solato sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.