brez oreščkov, enostavne sladice, sladice, vegetarijansko, zajtrk

Limonin kolač – sočna in osvežilna sladica

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Limonin kolač! Ta preprosta sladica vedno očara s svojim citrusnim značajem in mehko teksturo. Vsak grižljaj je popolna kombinacija svežega limoninega okusa in sladkosti. Preprosta glazura po vrhu in dekoracija z meto ali meliso naredita piko na I aromatični slaščici.

Sočen kolač z limono je osvežilen, prijetne arome in za pripravo res enostaven! S svojo svetlo rumeno barvo in aromatično noto limone vam bo zagotovo vzbudil apetit.

Peka kolača je enostavna, saj za njegovo izdelavo potrebujemo le osnovne sestavine, ki jih verjetno že imate v svoji kuhinji. S sveže stisnjenim limoninim sokom in nastrgano lupinico ustvarimo intenziven in osvežilen okus, ki v vsakem grižljaju pusti prijetno aromo. Dober tek!

Limonin kolač

Limonin kolač

Avtor IzibiziMeni sladicaKuhinja italijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

12-14

porcij
Čas priprave

15

minut
Čas peke

45

minut

Sestavine

  • 225 g masla

  • 200 g sladkorja (rjavi trsni sladkor demerara)

  • 4 jajca

  • 260 g gladke moke

  • nastrgana lupinica 1 limone

  • 60 ml soka stisnjene limone

  • 1 jž likerja Limoncello (opcijsko)

  • 1 zavitek vanilije bourbon ali 1 vanilijev strok

  • 2 čž pecilnega praška iz vinskega kamna

  • 1 ščepec soli

  • Sestavine za peko, okras in serviranje
  • 1 čž masla za premaz pekača in papir za peko

  • 1 šopek sveže mete ali melise

  • Sestavine za glazuro
  • 130 g sladkorja v prahu

  • 3 jž soka stisnjene limone

Navodila

  • Maslo vzamemo iz hladilnika, naj bo na sobni temperaturi vsaj 30 min. Prav tako jajca.
  • Pripravimo si tortni model pekača, premera 22-24 cm. S papirjem za peko ga pokrijemo po dnu (izrežemo krog premera 22-24 cm), po robovih ga premažemo z maslom.
  • Pečico vključimo na 180ﹾC.
  • Limono umijemo, lupino nastrgamo, sok pa stisnemo. V manjši skledi zmešamo sladkor z limonino lupinico.
  • V večji posodi z električnim mešalnikom stepamo zmehčano maslo s sladkorjem, limonino lupinico, soljo in vanilijo (v kolikor imamo strok, uporabimo sredico). Ko dobimo rahlo zmes, postopoma dodajamo jajca (1 po 1) in stepamo tako dolgo, da masleno jajčna zmes naraste in postane puhasta kot krema.
  • Dodamo sok stisnjene limone in po želji liker Limoncello ter stepamo še 1-2 min.
  • Na mešanico potrosimo presejano moko skupaj s pecilnim praškom, sestavine v zmes le na rahlo umešamo s kuhalnico.
  • Tortni model (ki smo ga predhodno namastili in obložili dno s papirjem za peko) napolnimo z maso, zravnamo površino in v poprej ogreti pečici pečemo 40-45 min. pri temperaturi 180ﹾC, klasičen način peke (brez ventilacije!). Če je kolač že pečen, preverimo z zobotrebcem.
  • Kolač pustimo v pekaču, dokler se nekoliko ne ohladi. Nato ga previdno obrnemo, odstranimo obod in papir za peko, prestavimo na krožnik ali rešetko. Gre za krhek kolač, ki po peki potrebuje še malo počitka. Pustimo, da se pohladi.
  • Ko se popolnoma ohladi, ga okrasimo.
  • Pripravimo slasten preliv z limono! Sladkor v prahu prelijemo s sokom stisnjene limone. Z ročnim mešalnikom stepamo zmes tako dolgo, da se sladkor stopi v sok (najprej postane grudičasta zmes, s časom se spremeni v pasto). Vse skupaj stepamo 10 min. Tako dobimo preliv, ki bo dovolj gost, da bo ostal na kolaču in se lepo strdil. Preliv počasi z vrha zlivamo na kolač. Glazura naj se popolnoma strdi preden ga razrežemo.
  • Na koncu našo osvežilno sladico okrasimo še z listki sveže mete ali melise in postrežemo. Dober tek!Izibizi limonin kolač

Zapiski

  • Priporočam vam, da za najboljši okus uporabite sveže stisnjen limonin sok, vendar lahko tudi ustekleničen sok služi kot alternativa.
  • Prav tako lahko poskušate z drugimi citrusi, kot so limete ali pomaranče in tako ustvarite mnogotere različice tega sočnega kolača.
  • Ta slastna in osvežujoča sladica je vsakič znova simfonija za brbončice! Prepričana sem, da bo limonin kolač postal ena izmed vaših priljubljenih izbir za enostavno sladico, ki jo zlahka pripravimo tudi med tednom.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si