brez oreščkov, sladice, vegetarijansko

Torta Sacher – dunajska čokoladna perfekcija

Zahtevnost Enostavno komentarjev

S svojo bogato zgodovino in neprimerljivim okusom, se je Sacher torta uveljavila kot prava kulinarična zvezda, uvrščamo jo med najslavnejše torte. Med svetovno znanimi slaščicami, kot so torta Malakoff, Doboševa ali Esterhazyjeva torta, je Sacher torta tista, ki zasije najsvetlejše.

Ta dunajska slaščica ne potrebuje velikega predstavljanja; s posrečeno kombinacijo temne čokolade in marelične marmelade, ki je elegantno vgrajena v njeno nežno teksturo, se je utrdila kot kulinarični biser v svetu sladic. Njen izvirni recept je skrbno varovan v hotelu Sacher na Dunaju, ki je skozi generacije ohranjal to sladko skrivnost.

Vabim vas, da se mi pridružite v pripravi te nekoliko poenostavljene, vendar še vedno pristne različice. Z natančnim sledenjem navodilom in malo potrpljenja boste lahko svoje ljubljene ali goste navdušili z domačo Sacher torto, ki prinaša košček dunajske elegance na vašo mizo.

Torta Sacher

Torta Sacher

Avtor IzibiziMeni sladicaKuhinja dunajska kulinarikaTežavnost: srednje zahtevno
Št. porcij

16-20

porcij
Čas priprave

30

minut
Čas peke

60

minut

Sestavine

  • Za torto premera 22-24 cm

  • Sestavine za torto
  • 140 g masla

  • 130 g jedilne čokolade

  • 110 g sladkorja v prahu

  • 110 g kristalnega sladkorja

  • 6 jajc

  • 140 g gladke moke

  • 1 zavitek vanilije bourbon ali 1 vanilijev strok

  • 1 ščepec soli

  • Sestavine za peko, nadev in serviranje
  • 1 čž masla za premaz pekača in papir za peko

  • 200 g marelične marmelade za premaz

  • sladka smetana za serviranje

  • Sestavine za glazuro
  • 200 g sladkorja v prahu

  • 150 g jedilne čokolade

  • 125 ml vode

Navodila

  • Maslo vzamemo iz hladilnika, naj bo na sobni temperaturi vsaj 30 min. Prav tako jajca.
  • Pripravimo si tortni model pekača, premera 22-24 cm. S papirjem za peko ga pokrijemo po dnu (izrežemo krog premera 22-24 cm), po robovih ga premažemo z maslom.
  • Zdaj je na vrsti vodna kopel za čokolado, ki jo bomo raztopili! Na kuhalnik pristavimo lonec s pol litra vode in nanj položimo večjo kozico, v katero stresemo 130 g nalomljene čokolade.
  • Čokolado nad paro počasi stopimo, nato posodo odstavimo in raztopljeno čokolado z metlico nežno premešamo, da dobimo gladko čokoladno zmes. Pustimo da se ohladi na sobno temperaturo, vsaj 10 min.
  • Pečico vključimo na 170ﹾC.
  • Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
  • V prvi posodi z električnim mešalnikom stepamo zmehčano maslo s sladkorjem v prahu in vanilijo (v kolikor imamo strok, uporabimo sredico). Ko dobimo rahlo zmes, postopoma dodajamo rumenjake (1 po 1) in stepamo tako dolgo, da masleno jajčna zmes naraste in postane puhasta kot krema. Nato dodamo ohlajeno stopljeno čokolado in stepamo le še toliko, da se sestavine homogeno povežejo.
  • V drugi posodi beljake z električnim mešalnikom stepemo v trd sneg. Med stepanjem postopoma po delih vsipamo kristalni sladkor in dodamo ščepec soli. Stepamo tako dolgo, da beljakova masa dobi lesk in jo je mogoče rezati z nožem.
  • Od tukaj dalje ne stepamo več, sestavine le še nežno vmešavamo!
  • Sneg preložimo na čokoladno rumenjakovo maso, potrosimo nanj presejano moko in vse skupaj le na rahlo premešamo s kuhalnico.
  • Tortni model (ki smo ga predhodno namastili in obložili dno s papirjem za peko) napolnimo z maso, zravnamo površino in v poprej ogreti pečici pečemo 55-60 min. pri temperaturi 170ﹾC, klasičen način peke (brez ventilacije!).
  • Način peke je zelo pomemben, zato pozor! Prvih 10-15 min. pustimo loputo pečice odprto za debelino prsta, nato jo zapremo in pečemo klasično do konca.
  • Torta je pečena, če se njena površina ob rahlem pritisku s prstom zopet izravna. Po mojih izkušnjah je v vsega skupaj 55-60 min. vedno pečena.
  • Torto v obodu prestavimo na kuhinjsko rešetko in pustimo stati 20 min., da se rahlo ohladi. Ohlajeno nato obrnemo, odstranimo papir za peko in obod ter pustimo, da se obrnjena do konca ohladi.
  • Zdaj pripravimo marmelado za premaz! Na kuhalnik pristavimo manjšo kozico, v katero preložimo marmelado, ki jo na zmernem ognju segrejemo, premešamo da je popolnoma gladka in odstavimo.
  • Ohlajen biskvit z ostrim nožem previdno razpolovimo vodoravno. Spodnjo plast premažemo z vročo marmelado in pokrijemo z drugo plastjo. Torto tudi po vrhu in ob strani premažemo z marmelado. Za eno uro jo shranimo v hladilnik.
  • Sledi priprava glazure. Na tej stopnji je potrebno kar nekaj natančnosti, saj mora biti glazura ravno prav tekoča! Glej “sestavine za glazuro”.
  • Vodo skupaj s sladkorjem zavremo za 6-8 min. ter pustimo da se nekoliko ohladi (le toliko, da ne vre več). V tej zmesi stopimo čokolado, nato mešamo toliko časa, da se popolnoma spoji s čokoladno raztopino in nastane gosto tekoča gladka glazura.
  • Namig: da bi se prepričali, ali ima glazura primerno konsistenco, pomočimo vanjo kuhalnico in preverimo, ali se je bo prijela. Če je ravno pravšnja, se bo na kuhalnici ustvarila 4 mm debela plast glazure. V kolikor se ne, mešamo naprej!
  • Še zmerno toplo glazuro z enim samim hitrim gibom prelijemo po torti in s čim manj potezami enakomerno razmažemo po površini. Bolj gladko poravnano želimo imeti torto, manj popravljajmo. Na hitro premažemo tudi robove. Kar je steklo mimo, pustimo. Ko se odvečna čokolada odcedi, torto previdno prestavimo na čist krožnik.
  • Nekaj ur jo pustimo na hladnem, da se ohladi in strdi. Najbolje kar čez noč.
  • Šele nato torto razrežemo na kose in serviramo s stepeno sladko smetano. Dober tek!

Zapiski

  • Ali pripravljate to torto za praznovanje, nedeljski popoldanski čaj oz. kavo ali želite presenetiti svoje ljubljene z nečim posebnim, ta sladica vsekakor ne bo razočarala. S pravilno pripravo in malo potrpljenja lahko tudi v domači kuhinji ustvarite mojstrovino, ki bo prinesla košček Dunaja v vaš dom. Ne glede na priložnost, uživajte v vsakem sladkem grižljaju te klasične torte Sacher, ki jo obvezno postrezite s stepeno sladko smetano. Dober tek in uživajte v pripravi!

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si