Humus je okusen namaz iz čičerike, tahinija, limone in začimb. Običajno ga jedo na Bližnjem vzhodu in v Sredozemlju. Odlično se obnese kot pomaka z zelenjavo in kruhki, tradicionalno ga postrežejo s falafli.
Naučite se, kako pripraviti domači humus s pristnimi sredozemskimi in orientalskimi okusi. Po enostavnih korakih boste hitro ustvarili gladko, lahko in kremasto predjed, ki jo ponudimo ob vseh priložnostih. Pri nas je redno na mizi.
Humus
Meni predjedKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno10
porcij15
minutSestavine
500 g kuhane čičerike
5 jž tahinija (sezamova pasta)
70 ml oljčnega olja + 1 jž za serviranje
50 ml limoninega soka (5 jž)
70 ml vode od kuhane čičerike
4-5 strokov česna
sol in sveže tolčen poper
- Začimbe in zelišča za okrasitev in serviranje
½ čž sladke paprike v prahu
ščepec orientalske kumine v prahu
1 šopek svežega peteršilja
Navodila
- Najbolje, da čičeriko skuhamo že dan prej. Vodo v kateri se je kuhala shranimo. Če te navade nimamo, lahko v receptu mirno uporabimo tudi vloženo (pasterizirano) čičeriko. Vedno za recept odmerjamo kuhano in ne suho čičeriko.
- Limono ožamemo, česen očistimo in stisnemo. Peteršilj grobo nasekljamo.
- Za namaz uporabimo katerega od kuhinjskih električnih mešalnikov: multipraktik, blender, lahko tudi palični mešalnik.
- V električni mešalnik vsipamo čičerikino tekočino, limonin sok in tahini. Pri visoki hitrosti mešamo 1 min., dokler se sestavine ne spenijo in povežejo.
- Dodamo čičeriko, česen, sol, poper in oljčno olje. Vse skupaj pri visoki hitrosti mešamo še 1 min., nato preverimo strukturo. Po potrebi dosolimo in mešamo še 2-3 min. Zmes naj bo popolnoma gladka!
- Postrežemo lahko takoj ali hranimo v hladilniku še vsaj 5-7 dni.
- Po želji humus okrasimo s svežim peteršiljem, ga pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s sladko papriko ali orientalsko kumino.
Zapiski
- Humus odlično dopolnjuje mizo z različnimi mezami, kraljuje v družbi drugih aromatičnih pomak, kot sta slavna muhammara in baba ganoush.