Muhammara je aromatična pomaka ali namaz iz orehov in pečene rdeče paprike, doma iz Bližnjega vzhoda. Je rahlo pikantna, sladka, nežno dimljena in ravno prav začinjena!
Beseda muhammara izhaja iz arabske besede ahmar, ki dobesedno pomeni rdeča. Ta rdeča pomaka, ki izvira iz sirskega mesta Alep, je postala priljubljena predjed na vseh koncih sveta!
Pri nas je redno na mizi, praznovanja brez nje si ne moremo zamisliti.

Muhammara
Meni predjedKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno10
porcij15
minutSestavine
500 g pečene rdeče paprike (lahko tudi vložene, a mora biti prej pečena)
100 g mletih orehov
60 g krušnih drobtin
70 ml oljčnega olja + 1 jž za serviranje
5-6 strokov česna
10 ml limoninega soka (1 jž)
1 jž sirupa granatnega jabolka ali 1 jž medu
sol in sveže tolčen poper
- Začimbe in zelišča
½ čž sladke paprike v prahu
¼ čž ostre paprike v prahu ali kajenskega popra
ščepec orientalske kumine v prahu (po želji)
- Začimbe in zelišča za okrasitev in serviranje
1 šopek svežega peteršilja
Navodila
- Rdečo papriko najprej spečemo. Lahko uporabimo tudi vloženo, že pečeno. V primeru, da se odločimo za vloženo, jo dobro odcedimo in v receptu spustimo limono.
- Limono ožamemo, česen očistimo in stisnemo. Orehova jedrca grobo nasekljamo ali uporabimo mleta.
- Za namaz uporabimo katerega od kuhinjskih električnih mešalnikov: multipraktik, blender, lahko tudi palični mešalnik.
- V električni mešalnik vsipamo najprej orehe, pri visoki hitrosti mešamo 1 min., zatem dodamo vse ostale sestavine: drobtine, pečene paprike, česen, limonin sok, sol in poper, oljčno olje, sirup granatnega jabolka ali med, sladko in ostro papriko v prahu ter po želji orientalsko kumino v prahu.
- Vse skupaj pri visoki hitrosti mešamo še 1 min., nato preverimo strukturo. Po potrebi dosolimo in mešamo še 2-3 min. Zmes naj bo popolnoma gladka!
- Postrežemo lahko takoj ali hranimo v hladilniku še vsaj 2-4 dni.
- Po želji muhammaro okrasimo s svežim peteršiljem, jo pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s sladko papriko ali orientalsko kumino.
Zapiski
- Muhammara odlično dopolnjuje mizo z različnimi mezami, kraljuje v družbi drugih aromatičnih pomak, kot sta slavna baba ganoush in humus.