brez jajc, brez mlečnin, diete, predjedi in namazi, vegansko, vegetarijansko, zajtrk

Muhammara – kraljica aromatičnih namazov

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Muhammara je aromatična pomaka ali namaz iz orehov in pečene rdeče paprike, doma iz Bližnjega vzhoda. Je rahlo pikantna, sladka, nežno dimljena in ravno prav začinjena! 

Beseda muhammara izhaja iz arabske besede ahmar, ki dobesedno pomeni rdeča. Ta rdeča pomaka, ki izvira iz sirskega mesta Alep, je postala priljubljena predjed na vseh koncih sveta!

Pri nas je redno na mizi, praznovanja brez nje si ne moremo zamisliti.

Muhammara

Muhammara

Avtor IzibiziMeni predjedKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

10

porcij
Čas priprave

15

minut

Sestavine

  • 500 g pečene rdeče paprike (lahko tudi vložene, a mora biti prej pečena)

  • 100 g mletih orehov

  • 60 g krušnih drobtin

  • 70 ml oljčnega olja + 1 jž za serviranje

  • 5-6 strokov česna

  • 10 ml limoninega soka (1 jž)

  • 1 jž sirupa granatnega jabolka ali 1 jž medu

  • sol in sveže tolčen poper

  • Začimbe in zelišča
  • ½ čž sladke paprike v prahu

  • ¼ čž ostre paprike v prahu ali kajenskega popra

  • ščepec orientalske kumine v prahu (po želji)

  • Začimbe in zelišča za okrasitev in serviranje
  • 1 šopek svežega peteršilja

Navodila

  • Rdečo papriko najprej spečemo. Lahko uporabimo tudi vloženo, že pečeno. V primeru, da se odločimo za vloženo, jo dobro odcedimo in v receptu spustimo limono.
  • Limono ožamemo, česen očistimo in stisnemo. Orehova jedrca grobo nasekljamo ali uporabimo mleta.
  • Za namaz uporabimo katerega od kuhinjskih električnih mešalnikov: multipraktik, blender, lahko tudi palični mešalnik.
  • V električni mešalnik vsipamo najprej orehe, pri visoki hitrosti mešamo 1 min., zatem dodamo vse ostale sestavine: drobtine, pečene paprike, česen, limonin sok, sol in poper, oljčno olje, sirup granatnega jabolka ali med, sladko in ostro papriko v prahu ter po želji orientalsko kumino v prahu.
  • Vse skupaj pri visoki hitrosti mešamo še 1 min., nato preverimo strukturo. Po potrebi dosolimo in mešamo še 2-3 min. Zmes naj bo popolnoma gladka!
  • Postrežemo lahko takoj ali hranimo v hladilniku še vsaj 2-4 dni.
  • Po želji muhammaro okrasimo s svežim peteršiljem, jo pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s sladko papriko ali orientalsko kumino.

Zapiski

  • Muhammara odlično dopolnjuje mizo z različnimi mezami, kraljuje v družbi drugih aromatičnih pomak, kot sta slavna baba ganoush in humus.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si