Se želite razvajati s slastno kremastimi testeninami, ki so pripravljene hitro in preprosto? Imamo pravi recept za vas! Preizkusite gurmanske okuse s temi testeninami v vinski omaki, obogatenimi z vloženimi artičokami in osvežilnim pridihom limone.
Aromatična jed, ki združuje italijanske in mediteranske vplive, bo v samo 30 minutah pripravljena na vaši mizi, a bo navdušila kot vrhunska specialiteta iz priznane restavracije. Pustite se presenetiti in razvajati z omamnimi aromami! Dober tek!
Testenine v vinski omaki z vloženimi artičokami in limono
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij10
minut20
minutSestavine
500 g priljubljenih testenin
300 g vloženih artičokinih srčkov
100 g priljubljenega trdega sira (npr. Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano)
100 ml sladke smetane
2-3 strokov česna
3 jž masla
2 čž moke
2 jž limoninega soka
150 ml belega vina
150 ml vode od kuhanja testenin
sol in poper
- Začimbe in zelišča
½ čž origana
½ čž timijana
1 ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Za serviranje in okrasitev
rezine limone
sveže tolčen poper
svež peteršilj
Navodila
- Česen stisnemo, limono ožamemo, artičoke odcedimo in po želji zrežemo na manjše koščke, sir pa drobno naribamo.
- Vmes pripravimo priljubljene testenine, ki jih skuhamo po navodilih proizvajalca “al dente” oz. “na zob”. Med kuhanjem si shranimo 1 skodelico vode, v kateri so se kuhale, saj jo za omako potrebujemo 150 ml.
- Večjo posodo z maslom pristavimo na kuhalnik. Ko se maslo raztopi, pridamo česen, dušimo le toliko da zadiši. Nato zalijemo z vinom in 100 ml vode od testenin.
- Dodamo sol in vse začimbe: sveže mleti poper, origano, timijan in nariban muškatni orešček.
- Vsipamo moko. Z metlico jo med nenehnim mešanjem v omako kuhamo še 1-2 min.
- Počasi vlijemo sladko smetano in zmanjšamo temperaturo.
- Zdaj končamo omako! Na nizki temperaturi v omako počasi vmešamo nariban sir.
- Odstavimo z ognja in prilijemo limonin sok ter umešamo vložene artičoke.
- V posodo – kjer smo kuhali pašto zlijemo omako, dodamo preostalih 50 ml vode od testenin in testenine. Vse skupaj dobro premešamo, da se pašta lepo oprime omake.
- Poskusimo in po želji začinimo s soljo.
- Pred serviranjem jed dodatno okrasimo s sveže tolčenim poprom, svežim peteršiljem in rezinami limone.
Zapiski
- Recepti z artičokami so zelo priljubljeni povsod na Mediteranu. Ta gurmanski recept je poenostavljena različica, saj v izogib zamudnemu čiščenju svežih artičok – uporablja kar vložene artičokine srčke, ki so obenem na voljo vse leto.
- Artičoka je zelo cenjena delikatesa, kot zdravilno rastlino pa so jo uporabljali že vse od antike. Srčki artičoke, ki dozorijo pozno spomladi so priljubljena mediteranska specialiteta, ki ne manjka niti v slavni jedi Parmigiana di Cardi ali Cardi gratinati con zabaione.