brez jajc, brez oreščkov, poletje, pomlad, sezonsko, vegetarijansko, žita in testenine

Gurmanske testenine v vinski omaki z vloženimi artičokami in limono

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Se želite razvajati s slastno kremastimi testeninami, ki so pripravljene hitro in preprosto? Imamo pravi recept za vas! Preizkusite gurmanske okuse s temi testeninami v vinski omaki, obogatenimi z vloženimi artičokami in osvežilnim pridihom limone.

Aromatična jed, ki združuje italijanske in mediteranske vplive, bo v samo 30 minutah pripravljena na vaši mizi, a bo navdušila kot vrhunska specialiteta iz priznane restavracije. Pustite se presenetiti in razvajati z omamnimi aromami! Dober tek!

Testenine v vinski omaki z vloženimi artičokami in limono

Testenine v vinski omaki z vloženimi artičokami in limono

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4-5

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas kuhanja

20

minut

Sestavine

  • 500 g priljubljenih testenin

  • 300 g vloženih artičokinih srčkov

  • 100 g priljubljenega trdega sira (npr. Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano)

  • 100 ml sladke smetane

  • 2-3 strokov česna

  • 3 jž masla

  • 2 čž moke

  • 2 jž limoninega soka

  • 150 ml belega vina

  • 150 ml vode od kuhanja testenin

  • sol in poper

  • Začimbe in zelišča
  • ½ čž origana

  • ½ čž timijana

  • 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka

  • Za serviranje in okrasitev
  • rezine limone

  • sveže tolčen poper

  • svež peteršilj

Navodila

  • Česen stisnemo, limono ožamemo, artičoke odcedimo in po želji zrežemo na manjše koščke, sir pa drobno naribamo.
  • Vmes pripravimo priljubljene testenine, ki jih skuhamo po navodilih proizvajalca “al dente” oz. “na zob”. Med kuhanjem si shranimo 1 skodelico vode, v kateri so se kuhale, saj jo za omako potrebujemo 150 ml.
  • Večjo posodo z maslom pristavimo na kuhalnik. Ko se maslo raztopi, pridamo česen, dušimo le toliko da zadiši. Nato zalijemo z vinom in 100 ml vode od testenin.
  • Dodamo sol in vse začimbe: sveže mleti poper, origano, timijan in nariban muškatni orešček.
  • Vsipamo moko. Z metlico jo med nenehnim mešanjem v omako kuhamo še 1-2 min.
  • Počasi vlijemo sladko smetano in zmanjšamo temperaturo.
  • Zdaj končamo omako! Na nizki temperaturi v omako počasi vmešamo nariban sir.
  • Odstavimo z ognja in prilijemo limonin sok ter umešamo vložene artičoke.
  • V posodo – kjer smo kuhali pašto zlijemo omako, dodamo preostalih 50 ml vode od testenin in testenine. Vse skupaj dobro premešamo, da se pašta lepo oprime omake.
  • Poskusimo in po želji začinimo s soljo.
  • Pred serviranjem jed dodatno okrasimo s sveže tolčenim poprom, svežim peteršiljem in rezinami limone.

Zapiski

  • Recepti z artičokami so zelo priljubljeni povsod na Mediteranu. Ta gurmanski recept je poenostavljena različica, saj v izogib zamudnemu čiščenju svežih artičok – uporablja kar vložene artičokine srčke, ki so obenem na voljo vse leto.
  • Artičoka je zelo cenjena delikatesa, kot zdravilno rastlino pa so jo uporabljali že vse od antike. Srčki artičoke, ki dozorijo pozno spomladi so priljubljena mediteranska specialiteta, ki ne manjka niti v slavni jedi Parmigiana di Cardi ali Cardi gratinati con zabaione.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si