Italijanska pokrajina Ligurija – ni poznana le po prelepih obalnih vaseh in mestih kot so Cinque Terre, Portofino ali Sanremo. Tudi kulinariko imajo slastno – Pesto alla Genovese prihaja prav od tam. In dobro jedo tudi hribovci, ne samo meščani v mondenih mediteranskih krajih! Ste prebrali roman Ekstra deviško, avtorice Annie Hawes? Če ste, se zagotovo spomnite kako je v gričevnati Liguriji – poleg izvrstnega vina – pomembna tudi imenitna hrana!
Ljubitelji testenin ne boste razočarani, specialiteto nepozabnega okusa lahko pripravite hitro in to le z nekaj sestavinami!

Trofie Pasta Liguria
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij10
minut25
minutSestavine
- Za testenine
300 g testenin vrste Trofie, Corzetti ali Trenette
250 g svežega zelenega stročjega fižola
200 g očiščenega krompirja (neto teža!)
120-130 g (ali 6-8 jž) domačega oz. kupljenega pesta – Pesto alla Genovese
1 jž oljčnega olja
200 ml vode v kateri se je kuhala zelenjava
sol in sveže mleti poper
- Za pesto – opcijsko (če ga pripravljamo sami)
4 pesti lepih listkov sveže bazilike
30 g pinjol
50 g sira Parmigiano-Reggiano
30 g sira Pecorino-Romano (lahko uporabite tudi samo 1 vrsto sira in ga v tem primeru odmerite 80 g)
2 stroka česna
100 ml oljčnega olja
sol in poper po okusu
- Začimbe in zelišča
sveža bazilika za serviranje
sveže tolčen poper za ljubitelje bolj pekočega in intenzivnejšega okusa
- Okrasitev in serviranje
po želji 1 manjši kos priljubljenega sira (npr. Pecorino-Romano ali Parmigiano-Reggiano)
Navodila
- Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Stročji fižol očistimo in ga zrežemo na večje kose, dolge vsaj 5 cm.
- Krompir in fižol bomo kuhali skupaj, testenine pa v drugi posodi.
- V kolikor pripravljamo domači pesto, je zdaj pravi čas zanj, sicer s kupljenim Pesto alla Genovese ne moremo zgrešiti. Vse sestavine za pesto skupaj zmeljemo v mešalniku in jih lahko takoj uporabimo pri jedi. A ni enostavno? Še Genoveščani bi si obliznili prste ob tako slastnem pestu!
- Pripravimo večjo posodo za kuhanje stročjega fižola in krompirja. V slanem kropu ju skupaj skuhamo do mehkega. Kako dolgo se bo kuhal fižol, je odvisno od vrste. Nepisano pravilo je – zelene vrste fižola se običajno kuhajo 20-25 min., da je stročji fižol kuhan, a ne razkuhan. Najbolje je, da ga po 15. min. kuhanja začnemo preizkušati vsakih 5 min. Ko bo kuhan fižol, bo kuhan tudi krompir. Oboje odcedimo, vendar 200 ml vode, v kateri sta se kuhala, shranimo za kasneje.
- Vmes v drugi posodi skuhamo priljubljene testenine po navodilih proizvajalca (najboljše za ta recept so tradicionalne Trofie). Ko so kuhane, jih odcedimo in pomešamo z 1 jž oljčnega olja.
- Zelenjavno vodo zmešamo s pestom in prelijemo po kuhani zelenjavi.
- V posodo, kjer smo kuhali testenine, zlijemo omako (zelenjava in pesto) in jo ponovno pristavimo na ogenj (da bo omaka res vroča), nato pridamo še testenine. Vse skupaj dobro premešamo, na koncu po potrebi dodamo še sol ali poper.
- Pred serviranjem po vrhu narežemo ali naribamo izbrani sir. Za ljubitelje aromatičnih ovčjih sirov priporočamo Pecorino-Romano, za ostale pa Parmigiano-Reggiano. Za ljubitelje močno aromatičnih jedi lahko na koncu potresemo še nekaj sveže tolčenega popra. Po želji za okras dodamo še svežo baziliko.
Zapiski
- Trofie, Corzetti in Trenette, značilne testenine pokrajine Ligurija, v tem receptu igrajo glavno vlogo in s svojim specifičnim oblikovanjem in teksturo obogatijo jed. Če niste seznanjeni s temi vrstami ali jih preprosto nimate pri roki, lahko brez skrbi uporabite katerokoli vrsto testenin, ki jih imate radi – kot so na primer Fettuccine ali Penne.
- Stročji fižol je prava zakladnica zdravja in velja za eno izmed najlažje prebavljivih oblik fižola. Bogat je z visoko kakovostnimi beljakovinami, ki poživljajo celotno telo. Zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje je še posebej priporočljivo, da ga v toplih poletnih mesecih vključimo v svojo prehrano. Naj bo stročji fižol vaša izbira za sveže in hranljive obroke!
- Za tiste, ki v svoji kuhinji raje prisegate na domače, pa še dodaten namig – poskusite sami pripraviti Pesto alla Genovese! Zmešanje sveže bazilike, pinjol, sira Parmigiano-Reggiano in Pecorino-Romano, česna in oljčnega olja vas bo popeljalo na kulinarično potovanje v samo srce Ligurije. To domače pripravljeno omako boste brez dvoma cenili še bolj, ko boste vedeli, da ste jo pripravili sami. Tako boste obogatili okus vaših testenin in naredili to jed resnično posebno. Uživajte v pripravi in dober tek!