brez jajc, jesen, poletje, vegetarijansko, žita in testenine

Ligurijska pašta s stročjim fižolom – Trofie Pasta Liguria

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Italijanska pokrajina Ligurija – ni poznana le po prelepih obalnih vaseh in mestih kot so Cinque Terre, Portofino ali Sanremo. Tudi kulinariko imajo slastno – Pesto alla Genovese prihaja prav od tam. In dobro jedo tudi hribovci, ne samo meščani v mondenih mediteranskih krajih! Ste prebrali roman Ekstra deviško, avtorice Annie Hawes? Če ste, se zagotovo spomnite kako je v gričevnati Liguriji – poleg izvrstnega vina – pomembna tudi imenitna hrana!

Ljubitelji testenin ne boste razočarani, specialiteto nepozabnega okusa lahko pripravite hitro in to le z nekaj sestavinami!

Trofie Pasta Liguria

Trofie Pasta Liguria

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas kuhanja

25

minut

Sestavine

  • Za testenine
  • 300 g testenin vrste Trofie, Corzetti ali Trenette

  • 250 g svežega zelenega stročjega fižola

  • 200 g očiščenega krompirja (neto teža!)

  • 120-130 g (ali 6-8 jž) domačega oz. kupljenega pesta – Pesto alla Genovese

  • 1 jž oljčnega olja

  • 200 ml vode v kateri se je kuhala zelenjava

  • sol in sveže mleti poper

  • Za pesto – opcijsko (če ga pripravljamo sami)
  • 4 pesti lepih listkov sveže bazilike

  • 30 g pinjol

  • 50 g sira Parmigiano-Reggiano

  • 30 g sira Pecorino-Romano (lahko uporabite tudi samo 1 vrsto sira in ga v tem primeru odmerite 80 g)

  • 2 stroka česna

  • 100 ml oljčnega olja

  • sol in poper po okusu

  • Začimbe in zelišča
  • sveža bazilika za serviranje

  • sveže tolčen poper za ljubitelje bolj pekočega in intenzivnejšega okusa

  • Okrasitev in serviranje
  • po želji 1 manjši kos priljubljenega sira (npr. Pecorino-Romano ali Parmigiano-Reggiano)

Navodila

  • Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Stročji fižol očistimo in ga zrežemo na večje kose, dolge vsaj 5 cm.
  • Krompir in fižol bomo kuhali skupaj, testenine pa v drugi posodi.
  • V kolikor pripravljamo domači pesto, je zdaj pravi čas zanj, sicer s kupljenim Pesto alla Genovese ne moremo zgrešiti. Vse sestavine za pesto skupaj zmeljemo v mešalniku in jih lahko takoj uporabimo pri jedi. A ni enostavno? Še Genoveščani bi si obliznili prste ob tako slastnem pestu!
  • Pripravimo večjo posodo za kuhanje stročjega fižola in krompirja. V slanem kropu ju skupaj skuhamo do mehkega. Kako dolgo se bo kuhal fižol, je odvisno od vrste. Nepisano pravilo je – zelene vrste fižola se običajno kuhajo 20-25 min., da je stročji fižol kuhan, a ne razkuhan. Najbolje je, da ga po 15. min. kuhanja začnemo preizkušati vsakih 5 min. Ko bo kuhan fižol, bo kuhan tudi krompir. Oboje odcedimo, vendar 200 ml vode, v kateri sta se kuhala, shranimo za kasneje.
  • Vmes v drugi posodi skuhamo priljubljene testenine po navodilih proizvajalca (najboljše za ta recept so tradicionalne Trofie). Ko so kuhane, jih odcedimo in pomešamo z 1 jž oljčnega olja.
  • Zelenjavno vodo zmešamo s pestom in prelijemo po kuhani zelenjavi.
  • V posodo, kjer smo kuhali testenine, zlijemo omako (zelenjava in pesto) in jo ponovno pristavimo na ogenj (da bo omaka res vroča), nato pridamo še testenine. Vse skupaj dobro premešamo, na koncu po potrebi dodamo še sol ali poper.
  • Pred serviranjem po vrhu narežemo ali naribamo izbrani sir. Za ljubitelje aromatičnih ovčjih sirov priporočamo Pecorino-Romano, za ostale pa Parmigiano-Reggiano. Za ljubitelje močno aromatičnih jedi lahko na koncu potresemo še nekaj sveže tolčenega popra. Po želji za okras dodamo še svežo baziliko.

Zapiski

  • Trofie, Corzetti in Trenette, značilne testenine pokrajine Ligurija, v tem receptu igrajo glavno vlogo in s svojim specifičnim oblikovanjem in teksturo obogatijo jed. Če niste seznanjeni s temi vrstami ali jih preprosto nimate pri roki, lahko brez skrbi uporabite katerokoli vrsto testenin, ki jih imate radi – kot so na primer Fettuccine ali Penne.
  • Za tiste, ki v svoji kuhinji raje prisegate na domače, pa še dodaten namig – poskusite sami pripraviti Pesto alla Genovese! Zmešanje sveže bazilike, pinjol, sira Parmigiano-Reggiano in Pecorino-Romano, česna in oljčnega olja vas bo popeljalo na kulinarično potovanje v samo srce Ligurije. To domače pripravljeno omako boste brez dvoma cenili še bolj, ko boste vedeli, da ste jo pripravili sami. Tako boste obogatili okus vaših testenin in naredili to jed resnično posebno. Uživajte v pripravi in dober tek!

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si