Kaj pa rižota, ki to ni? Ješprenj je dobra alternativa rižu in ga zlahka uporabimo v mineštrah in rižotah. Ta zdrava jed polnih okusov in vonjav Mediterana, je hitro pripravljena in več kot primerna popestritev tedenskih jedilnikov.
Naj ne bo ješprenj le v ričetu, preizkusimo ga še v drugih jedeh.
Recept je idealen za vse, ki želite uživati v zdravi, uravnoteženi in hranljivi jedi brez pretirane zapletenosti v kuhinji. Ne glede na to, ali ste izkušeni kuhar ali začetnik, boste zagotovo navdušeni nad preprostostjo priprave in izjemnim okusom te jedi. Dober tek!

Ješprenjeva rižota
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcij5
minut35
minutSestavine
300 g ješprenja
300 g kuhanega in odcejenega belega fižola (vrste: cannellini ali tetovec)
2 srednje veliki čebuli
4-5 strokov česna
100 g črnih ali zelenih oljk (izkoščičenih in razpolovljenih)
4 jž oljčnega olja
500 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
500 ml domače ali kupljene paradižnikove omake (npr. pasata, vloženi pretlačeni paradižniki)
100 ml belega vina
ščepec sladkorja po potrebi
sol in poper
- Začimbe in zelišča
1 jž provansalskih zelišč (rožmarin, bazilika, timijan, origano, šetraj)
2 lovorova lista
ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Za serviranje in okrasitev
tolčena sladka paprika za serviranje
za ljubitelje pekočega: kajenski poper, beli poper ali čili
1 manjši kos priljubljenega sira (npr. zorjen kozji ali ovčji sir) za serviranje
Navodila
- Čebulo očistimo in nasekljamo, v veliki kozici jo na oljčnem olju prepražimo in rahlo solimo. Ješprenj splaknemo in dobro odcedimo. Dodamo ga k čebuli in malo podušimo, toliko da so vsa zrna dobro prevlečena z oljem, pražimo 2 min.
- Dodamo strt ali nasekljan česen, ko česen zadiši zalijemo z vodo (ali jušno osnovo) in paradižnikovo omako. Dodamo še vino in vse začimbe (provansalska zelišča, lovor, muškatni orešček in poper).
- Dobro premešamo in pazimo, da so vse sestavine prekrite. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo in pustimo ješprenj rahlo vreti še 30 minut. V tem času ješprenj popije skoraj vso tekočino, a vseeno ostane lepo čvrst. Rižoto občasno pomešamo, da se ješprenj ne prime na dnu posode.
- Fižol je najbolje, da skuhamo že dan prej, če te navade nimamo, lahko uporabimo vložen fižol (pasteriziran). Za mediteransko rižoto z ješprenjem je odlična izbira vrsta belega fižola canellini, če tega nimamo, zlahka vzamemo tetovec.
- Rižoti primešamo kuhan in dobro odcejen fižol in kuhamo še 5 minut. V kolikor je ješprenj popil že vso tekočino, jed zalijemo še z malo vode in po okusu dosolimo. Če želimo slajši okus, dodamo ščepec sladkorja po potrebi.
- Po 5 min. dodamo očiščene oljke, ki jih enakomerno porazdelimo po rižoti.
- Za bolj intenziven okus pred serviranjem potresemo malo sladke tolčene paprike, za ljubitelje pekočega pa kajenski poper, beli poper ali čili.
- Po vrhu narežemo ali naribamo priljubljeni sir.
Zapiski
- Ješprenj je drugo ime za ječmenovo kašo, uporablja se zlasti za mineštre kot je ričet in “ješprenjeve rižote” kot je ta. Znajde se tudi v solatah, prilogah in sladkih jedeh – ješprenj se prilagaja različnim okusom in kulinaričnim idejam.
- V makrobiotiki je ječmen zelo cenjen, na japonskem ga fermentirajo skupaj s soljo, da pridobijo “nato miso”.
- Ta izjemno zdrava žitna vrsta je polna vlaknin, vitaminov in mineralov, kar prispeva k dobremu zdravju in vitalnosti. Ješprenj je odličen vir beljakovin, železa in magnezija, hkrati pa ima tudi nižji glikemični indeks kot nekatera druga žita, kar pripomore k stabilnemu nivoju energije in dolgotrajni sitosti.
- Vključujte ga v svojo kuhinjo in odkrijte njegove edinstvene arome in teksturo. Poskusite ga v našem receptu in se pripravite na okusno kulinarično doživetje, ki vas bo navdušilo s svojo preprosto pripravo in izjemno hranilno vrednostjo.