Naučite se, kako pripraviti Tzatziki v 15 minutah ali manj! Ta avtentični recept za Tzatziki, ki se pripravi iz kumar, jogurta in česna, prihaja naravnost iz sončnih egejskih grških otokov. Uporaba svežih zelišč se lahko razlikuje glede na regijo.
Odkrijte preprostost in vsestranskost te grške priloge, ki jo lahko postrežete kot mezo, pomako ali predjed. Odlično se poda k slani piti, sveži zelenjavi, gyrosu in souvlakiju, je slastna pomaka za krompirček ali osvežujoča spremljava na poletno obloženi mizi. Pravi Tzatziki nima konkurence in je nepogrešljiv na poletnih piknikih.
Tzatziki
Meni predjedKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij15
minutSestavine
2 dolgi zeleni kumari, najbolje sorte “Tasty King” ali drugih v skupni teži 600 g
350-400 g polnomastnega grškega jogurta
3-4 strokov česna
½ limone (sok in lupinica)
¼ skodelice kakovostnega oljčnega olja
1 šopek svežega koprca (ali 1 jž suhega)
1 vejica sveže mete
sol in sveže tolčen poper
Navodila
- Česen stisnemo ali sesekljamo in ga skupaj z malo soli in popra zmešamo v pasto.
- Če uporabimo kumaro sorte “Tasty King”, znano tudi kot “angleška kumara” ali “perzijska kumara”, jo ni potrebno lupiti, vse ostale solatne sorte kumar pa. Kumaro naribamo, jo prestavimo na cedilo in jo dobro stisnemo, da se znebimo vode. Odcejeno pustimo na cedilu, medtem ko pripravimo ostale sestavine.
- Koprc in meto nasekljamo, limono ožamemo, lupinico pa nastrgamo.
- V skledi združimo grški jogurt in česnovo pasto, nato pa dodamo kumare in limonino lupinico. Mešanico nežno premešamo.
- Postopoma dodajamo oljčno olje in sok limone, medtem ko ves čas rahlo mešamo, dokler se vse sestavine ne povežejo.
- V jogurtovo mešanico vključimo sveža zelišča: koprc in meto, in spet previdno premešamo.
- Pred serviranjem Tzatziki pustimo v hladilniku vsaj 1 uro, da bo res hladen in osvežilen. Dober tek!
Zapiski
- Kumarična solata, priloga ali hladna juha je specialiteta mnogih dežel in pokrajin. Kadar je v kombinaciji z jogurtom ali s kislo smetano jo poznamo kot Tzatziki v Grčiji, Cacik v Turčiji, Tarator v Makedoniji in Bolgariji, Gurkensalat v Nemčiji, Uborkasalata na Madžarskem ali Kh’yar bi Laban na Bližnjem vzhodu. Vsaka zase je kulinarična specialiteta, ima svoje pokrajinske lastnosti, začimbe in prepričljiv ter prepoznaven okus.
- Zaradi svoje enostavne pridelave, nizkokalorične vrednosti in vsebnosti ključnih vitaminov, mineralov in antioksidantov, so kumare odlična izbira za poletne dni. Ne samo, da pospešujejo hidracijo in pomagajo pri hujšanju, ampak tudi pospešujejo prebavo in znižujejo nivo krvnega sladkorja. V kombinaciji z grškim jogurtom in zelišči, kumare resnično zasijejo v receptu za Tzatziki, pri čemer je vsak grižljaj osvežujoč in hranljiv.
Super su ti recepti draga Nino!
Hej Helena, zelo me veseli, da so ti recepti všeč! Take povratne informacije so mi res pomembne in mi potrjujejo, da gre blog v pravo smer in so recepti res uporabni. Lep pozdrav v Las Vegas.