brez glutena, brez jajc, brez oreščkov, kari, poletje, sezonsko, vegetarijansko, žita in testenine

Kari z rumenim rižem – poslovilni ples poletja

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Ko sončni žarki počasi izgubljajo svojo moč in se poletje pripravlja na umik, je pravi čas, da se poslovimo od njega z barvito in aromatično poletno jedjo. Potopimo se v dišeči svet orientalske kuhinje z nežnim karijem, ki se odlično poda k rumenemu rižu kot prilogi. S to čudovito jedjo bomo pospremili poletje v zaslužen počitek in z odprtimi rokami pozdravili jesen. Z malo spretnosti in ljubezni do kuhanja bomo kari v španoviji z rumenim rižem pripravili v samo 20 minutah.

Kari z rumenim rižem

Kari z rumenim rižem

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4

porcij
Čas priprave

10

minut
Čas kuhanja

20

minut

Sestavine

  • Glavne sestavine
  • 250 g kuhane čičerike

  • 300 g rdeče paprike (npr. sorte kurtovska kapija)

  • 200 g korenja

  • 200 g paradižnikove omake – passate

  • 200 ml navadne vode ali “čičerikine tekočine”

  • 3-4 jž oljčnega olja

  • sol in poper

  • 1 čž sladkorja

  • Sestavine za pasto
  • 1 jž masla ali ghija

  • 2 srednje veliki čebuli

  • 4 stroki česna

  • 1-2 cm korenine svežega ingverja (olupljenega in nasekljanega)

  • 2 čž paradižnikovega pireja

  • 100 ml navadne vode ali “čičerikine tekočine”

  • ½ čž mlete kumine

  • 1 čž garam masale

  • Sestavine za rumeni riž
  • ½ skodelice priljubljenega riža na osebo (npr. basmati, jasminov tajski riž ali katerikoli dolgozrnati riž)

  • 1 čž masla ali gheeja

  • 1 čž mlete kurkume (turmerika)

  • ½ čž črnega kumina (Nigella sativa) – po želji

  • 1 ščepec žafrana (nitke)

  • sol

  • Okrasitev in serviranje
  • sveža zelišča (peteršilj ali koriander)

  • za ljubitelje pekočega: nasekljan svež feferon ali čili

Navodila

  • Za čičeriko je najbolje, da jo skuhamo dan prej in shranimo vodo, v kateri se je kuhala. Če te navade nimamo, lahko v receptu mirno uporabimo tudi vloženo (pasterizirano) čičeriko.
  • Najprej pripravimo pasto
  • Čebulo očistimo in narežemo na večje kose, česen očistimo in le prepolovimo, ingver olupimo in nasekljamo.
  • Postopek – pasta: v manjši ponvi na maslu ali ghiju opražimo čebulo. Pražimo le toliko, da se rahlo opeče in zadiši, običajno ne več kot 3 min. Masleno čebulo stresemo v drugo posodo in ji dodamo vse ostale sestavine za pripravo paste: česen, ingver, paradižnikov pire, čičerikino tekočino ali vodo, kumino ter garam masalo. Mešanico s paličnim mešalnikom ali blenderjem dobro spasiramo. Dobiti moramo homogeno in gladko zmes.
  • Zdaj pripravimo zelenjavo
  • Korenje olupimo in zrežemo na kocke oz. kolutke, papriko pa na večje kvadratke.
  • Oboje skupaj v veliki kozici na oljčnem olju popražimo in malce osolimo. Pražimo toliko, da se paprika rahlo opeče in zadiši, običajno 3-5 min.
  • Pridamo svežo pasto, ki smo jo pripravili iz čebule in začimb ter sladkor. Vse skupaj na hitro podušimo, le toliko da se razvije značilen orientalski vonj.
  • Prilijemo vso preostalo tekočino – paradižnikovo omako (passato) in vodo ali čičerikino tekočino, ter dodamo kuhano čičeriko.
  • Dobro premešamo in pazimo, da so vse sestavine prekrite. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo posodo in pustimo jed rahlo vreti še 10-12 min. Po okusu dosolimo in popopramo. Če želimo slajši okus, dodamo še ščepec sladkorja in po potrebi sproti dodajamo malo tekočine.
  • Med kuhanjem preverimo korenje. Naj bo čvrsto, a hkrati dovolj kuhano. V tem času bi moralo biti ravno pravšnje strukture za kari, a je pri njem veliko odvisno zlasti od starosti te priljubljene gomoljnice.
  • Posebej pripravimo riž
  • Na osebo vzamemo ½ skodelice priljubljenega riža za prilogo, ki ga na cedilu oplaknemo s hladno vodo. Riž in voda naj bosta v razmerju 1:2. V vrelo vodo stresemo riž, rahlo osolimo, dodamo 1 čž masla ali ghija, kurkumo, žafran in črni kumin (če smo se odločili, da ga uporabimo v receptu). Kuhamo po navodilih proizvajalca, tako dolgo da riž popije vso tekočino, pri basmatiju je to običajno 12 min.
  • Ko kari odstavimo z ognja, pustimo še nekaj minut, da se okusi in arome lepo povežejo in jed dobro “usede”.
  • Ob serviranju lahko postrežemo ljubiteljem pikantne hrane še nasekljan svež feferon ali čili, vendar previdno, jed je že v tej fazi rahlo pekoča zaradi ingverja in začimb!
  • Če imate na voljo svež peteršilj ali koriander (oba sta zelo zdrava!), ju lahko dodate ob serviranju.

Zapiski

  • Ta čudovita poletna jed se lahko preoblikuje in prilagodi vsem letnim časom. V jeseni, ko nas narava obdari z bučkami, fižolom ali lečo, lahko te sestavine zamenjamo s čičeriko in se igramo z različnimi kombinacijami. Tako bo recept ostal del naše kuhinje skozi vse leto. Torej, naj bo ta kari ne le pozdrav poletju, temveč tudi topel sprejem jeseni in vsem dobrotam, ki jih letni čas prinaša. Dober tek in uživajte pripravi te barvite aromatične jedi!
  • Garam masala je začimbna mešanica značilna za kuhinje južne Azije. Pogosta je v kulinariki Indije, Nepala, Bangladeša in Pakistana. Že samo ime pomeni “topla mešanica”. Običajno vsebuje: koriander, kumin, črni poper, cimet, kardamom, komarček in klinčke
  • Tisti, ki bi se radi naučili priprave ghija, preverite recept na povezavi >> Ghi pripravljen po enostavnem postopku.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si