Imate radi sveže, okusne in nasitne jedi? Potem je ta recept kot nalašč za vas. Predstavljam vam lahko poletno boranjo – priljubljeno jed Balkana, ki je kot nalašč za tople poletne dni. Ta jed je preprosta za pripravo, polna okusa in lahko prilagodljiva glede na vaše okusne preference.
Poleg tega, čeprav je to v IZIBIZI različici vegetarijanska jed, je boranja odlična tudi za vsejedce. Dodatek domače svinjske masti namesto oljčnega olja lahko poskrbi za malo bolj intenziven mesni okus.
Ta recept vam bo pokazal, kako enostavno je to jed pripraviti s sestavinami, ki jih večinoma že imate doma ali pa jih lahko najdete na bližnjem vrtu ali tržnici.

Lahka boranja
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij10
minut40
minutSestavine
500 g poljubnega stročjega fižola
500 g olupljenega krompirja
2 srednje velika sveža paradižnika ali 6-8 češnjevcev
2 srednje velika korenčka
2 veliki čebuli
4 stroki česna
3 dl domače ali kupljene paradižnikove omake (npr. pasata)
500 ml krompirjeve vode ali zelenjavne jušne osnove
1 jž paradižnikove paste
1 dl belega vina
1 čž sladkorja
sol in poper po okusu
4-5 jž oljčnega olja
- Začimbe in zelišča
1 jž mlete sladke paprike
3 lovorovi listi
1 jž majarona
1 čž šetraja
1 vejica rožmarina
- Za serviranje in okrasitev
za ljubitelje pekočega: tolčeni feferoni ali čiliji
za ljubitelje dimljenega okusa: sladka dimljena paprika v prahu
za serviranje: svež peteršilj
Navodila
- Najprej pripravimo krompir. Krompir olupimo, narežemo na željeno velikost (večje kocke) in ga skupaj z 1 lovorovim listom in vejico rožmarina v slanem kropu kuhamo do mehkega. Ko je skuhan, ga odcedimo. Slane aromatične vode ne zavržemo, saj jo bomo uporabili za zalivanje jedi.
- Medtem ko se krompir kuha, čebulo olupimo, očistimo in drobno nasekljamo. Korenje olupimo in naribamo. Česen olupimo in nasekljamo ali stisnemo. Stročji fižol očistimo in ga narežemo na 3 cm dolge kose.
- Večjo posodo z oljčnim oljem pristavimo na kuhalnik. Ko se olje segreje, dodamo čebulo in malo posolimo. Čebulo med mešanjem pražimo le toliko časa, da postekleni in izloči sok. Ko čebula postekleni, dodamo korenje in česen ter vse skupaj na kratko opražimo, le toliko da česen zadiši.
- Zalijemo z aromatično krompirjevo vodo ali zelenjavno jušno osnovo (le toliko, da je mešanica čebule, korenja in česna dobro pokrita) in dušimo 10 min. Med stalnim mešanjem dodamo mleto rdečo papriko in ostale začimbe: poper, 2 lovorova lista, šetraj in majaron ter vse skupaj zalijemo z 1 dl krompirjeve vode. Nato dodamo stročji fižol, po potrebi še zalijemo s krompirjevo vodo.
- Kako dolgo se bo kuhal, je odvisno od vrste. Običajno so rumene vrste kuhane prej, zelene pa se kuhajo dlje. 20-25 min. je nepisano pravilo, da je stročji fižol kuhan, a ne razkuhan. Najbolje je, da se ga po 15. min. začne probavati na vsakih 5 min.
- Pokrijemo in kuhamo naprej na majhnem ognju oz. znižamo temperaturo. Zelo počasi kuhamo še približno 20 min., vmes dodamo paradižnikovo pasto, sladkor, vino in paradižnikovo omako (pasato). Med kuhanjem boranjo večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še malo aromatične krompirjeve vode. Ko je stročji fižol kuhan, zaključimo z mešanjem.
- Kuhan krompir stresemo v posodo s stročjim fižolom, vse skupaj premešamo in na hitro pokuhamo. Boranja naj bo gosta – skoraj kot omaka! Če je pregosta, jo razredčimo s krompirjevo vodo, če je preredka, pa jo lahko zgostimo z žličko riževe moke. Ko odstavimo z ognja, pustimo še nekaj minut, da se jed lepo “usede”. Na koncu pridamo na koščke narezan svež paradižnik in pokrijemo. Ko dodamo paradižnik, ne kuhamo več! Naj ostane v kosih.
- Pred serviranjem za ljubitelje pekočega potresemo še tolčene feferone ali čilije, za ljubitelje dimljenega okusa pa dodamo sladko dimljeno papriko v prahu. Na krožniku okrasimo še s svežim peteršiljem. K jedi se odlično poda domač svež kruh. Dober tek!
Zapiski
- Ta recept je v IZIBIZI različici v osnovi vegetarijanski in njegov okus je popoln tudi brez dodatkov živalskega izvora. Vendar pa, če ste na obisk povabili goste, ki imajo raje bolj intenziven mesni okus, lahko na začetku kuhanja namesto oljčnega olja uporabite domačo svinjsko mast. To je seveda opcijsko in za vse, ki uživajo v raznolikih okusih.
- Stročji fižol je prava zakladnica zdravja in velja za eno izmed najlažje prebavljivih oblik fižola. Bogat je z visoko kakovostnimi beljakovinami, ki poživljajo celotno telo. Zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje je še posebej priporočljivo, da ga v toplih poletnih mesecih vključimo v svojo prehrano. Naj bo stročji fižol vaša izbira za sveže in hranljive obroke!
- Namig! Če imamo doma zalogo stročjega fižola – zmrznjenega ali vloženega v slanico, lahko to dišečo poletno jed polnega okusa zlahka pripravimo tudi v ostalih letnih časih. V tem primeru le opustimo svež paradižnik iz recepta in pazimo pri kuhanju fižola, da se nam ne razkuha, saj je zamrznjen ali vložen bistveno prej skuhan!