brez jajc, brez oreščkov, enostavne sladice, sladice, vegetarijansko, zajtrk

Kremne tortice v kozarčku brez peke

Zahtevnost Enostavno komentarjev

V toplih dneh se prileže osvežilna sladica – še bolje, če je pripravljena brez kuhanja ali peke. Sladice v kozarčkih so vedno dobra izbira, saj lahko iz nekaj preprostih sestavin pripravimo odličen poobedek, ki se ohlajen kar topi v ustih.

Te sočne skutne tortice v kozarčkih, navdihnjene po priljubljenem cheesecakeu, združujejo sladko-kremasto teksturo in svežino v hitro pripravljeno sladico iz zdravih sestavin.

Sladek in dober tek!

Kremne tortice v kozarčku

Kremne tortice v kozarčku

Avtor IzibiziMeni sladicaKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. kozarčkov

4-6

porcij
Čas priprave

45

minut
Čas pekeminut

Sestavine

  • Za osnovo
  • 150 g graham piškotov

  • 50 g stopljenega masla

  • 1 ščepec soli

  • Za kremni sloj
  • 300 g skute

  • 250 g kisle smetane

  • 60 ml agavinega ali javorovega sirupa

  • 1 žlička burbonske vanilje

  • Za jagodni preliv
  • 250 g svežih ali zamrznjenih jagod

  • 2 žlici sladkorja

  • 1 žlica limoninega soka (1/2 limone)

  • 1 žlica koruznega škroba (zmešanega z 2 žlicama vode)

Navodila

  • Priprava osnove
  • Maslo v manjši kozici pri nizki temperaturi stopimo.
  • Piškote zdrobimo in jih v večji skledi zmešamo s stopljenim maslom in soljo.
  • Mešanico enakomerno razdelimo med kozarčke in jo pritisnemo na dno.
  • Priprava kremnega sloja
  • V multipraktiku, zmogljivem električnem mešalniku ali blenderju stepamo skuto, kislo smetano, agavin ali javorov sirup in vaniljo, dokler ne dobimo povsem gladke in kremaste zmesi.
  • Kremo enakomerno porazdelimo po kozarčkih preko piškotne osnove.
  • Kozarčke z nadevom ohladimo v hladilniku za vsaj 1 uro, da se krema lepo strdi.
  • Priprava jagodnega preliva
  • Limono ožamemo in odmerimo ustrezno količino soka. Koruzni škrob raztopimo v vodi v razmerju 1:2.
  • V manjši kozici pri nizki temperaturi segrejemo jagode, dodamo sladkor in limonin sok. Kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi in jagode ne zmehčajo.
  • S tlačilko za krompir grobo pretlačimo jagode (le toliko, da koščki še ostanejo, a vseeno dobimo strukturo omake).
  • Dodamo mešanico koruznega škroba in vode ter kuhamo še 2-3 minute, dokler se preliv ne zgosti. Ves čas mešamo, nato odstavimo in pohladimo na sobno temperaturo.
  • Ohlajeni preliv enakomerno porazdelimo po kremnem sloju v kozarčkih.
  • Ohlajanje in postrežba
  • Kozarčke postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se okusi povežejo, krema in preliv pa strdita.
  • Pred serviranjem lahko sladico še dodatno okrasimo z lističi sveže mete, rezino limone ali kako svežo jagodo. Dober tek!

Zapiski

  • Recept za te tortice v kozarčkih sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.
  • Ljubitelji sočnih in enostavnih sladic, preizkusite tudi recept >> Limonin kolač – sočna in osvežilna sladica
  • Skuta je pomembno živilo, ker velja za zelo kakovosten vir beljakovin. Za razliko od nekaterih drugih z beljakovinami bogatih živil je lažje prebavljiva in lahko celo pomaga, ko se pojavijo težave s prebavo. Ker je bogata z aminokislinami, ima tudi blagodejen učinek na imunski sistem. Dr. Johanna Budwig jo priporoča v svoji dieti skupaj z lanenim oljem.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si