V toplih dneh se prileže osvežilna sladica – še bolje, če je pripravljena brez kuhanja ali peke. Sladice v kozarčkih so vedno dobra izbira, saj lahko iz nekaj preprostih sestavin pripravimo odličen poobedek, ki se ohlajen kar topi v ustih.
Te sočne skutne tortice v kozarčkih, navdihnjene po priljubljenem cheesecakeu, združujejo sladko-kremasto teksturo in svežino v hitro pripravljeno sladico iz zdravih sestavin.
Sladek in dober tek!

Kremne tortice v kozarčku
Meni sladicaKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno4-6
porcij45
minutSestavine
- Za osnovo
150 g graham piškotov
50 g stopljenega masla
1 ščepec soli
- Za kremni sloj
300 g skute
250 g kisle smetane
60 ml agavinega ali javorovega sirupa
1 žlička burbonske vanilje
- Za jagodni preliv
250 g svežih ali zamrznjenih jagod
2 žlici sladkorja
1 žlica limoninega soka (1/2 limone)
1 žlica koruznega škroba (zmešanega z 2 žlicama vode)
Navodila
- Priprava osnove
- Maslo v manjši kozici pri nizki temperaturi stopimo.
- Piškote zdrobimo in jih v večji skledi zmešamo s stopljenim maslom in soljo.
- Mešanico enakomerno razdelimo med kozarčke in jo pritisnemo na dno.
- Priprava kremnega sloja
- V multipraktiku, zmogljivem električnem mešalniku ali blenderju stepamo skuto, kislo smetano, agavin ali javorov sirup in vaniljo, dokler ne dobimo povsem gladke in kremaste zmesi.
- Kremo enakomerno porazdelimo po kozarčkih preko piškotne osnove.
- Kozarčke z nadevom ohladimo v hladilniku za vsaj 1 uro, da se krema lepo strdi.
- Priprava jagodnega preliva
- Limono ožamemo in odmerimo ustrezno količino soka. Koruzni škrob raztopimo v vodi v razmerju 1:2.
- V manjši kozici pri nizki temperaturi segrejemo jagode, dodamo sladkor in limonin sok. Kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi in jagode ne zmehčajo.
- S tlačilko za krompir grobo pretlačimo jagode (le toliko, da koščki še ostanejo, a vseeno dobimo strukturo omake).
- Dodamo mešanico koruznega škroba in vode ter kuhamo še 2-3 minute, dokler se preliv ne zgosti. Ves čas mešamo, nato odstavimo in pohladimo na sobno temperaturo.
- Ohlajeni preliv enakomerno porazdelimo po kremnem sloju v kozarčkih.
- Ohlajanje in postrežba
- Kozarčke postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se okusi povežejo, krema in preliv pa strdita.
- Pred serviranjem lahko sladico še dodatno okrasimo z lističi sveže mete, rezino limone ali kako svežo jagodo. Dober tek!
Zapiski
- Recept za te tortice v kozarčkih sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.
- Ljubitelji sočnih in enostavnih sladic, preizkusite tudi recept >> Limonin kolač – sočna in osvežilna sladica
- Skuta je pomembno živilo, ker velja za zelo kakovosten vir beljakovin. Za razliko od nekaterih drugih z beljakovinami bogatih živil je lažje prebavljiva in lahko celo pomaga, ko se pojavijo težave s prebavo. Ker je bogata z aminokislinami, ima tudi blagodejen učinek na imunski sistem. Dr. Johanna Budwig jo priporoča v svoji dieti skupaj z lanenim oljem.