Ajdove testenine s kremno omako in orehi so dokaz, da je lahko preprosta in hranljiva hrana tudi izjemno okusna! V tej jedi se bogat, oreškast okus ajde čudovito poveže z nežno rikotino omako, hrustljavimi orehi in osvežilnim drobnjakom.
Gre za hitro pripravljeno jed, polno beljakovin, ki je na mizi v 15 minutah. Dober tek!

Ajdove testenine s kremno omako in orehi
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno3-4
porcij3
minute10
minutSestavine
300 g kakovostnih testenin iz ajde
300 g rikote
6 jž kisle smetane
4 jž mleka
2 jajčna rumenjaka
8 orehovih jedrc
sol in poper po okusu
kakovostno oljčno olje
- Začimbe in zelišča
3-4 jž drobno narezanega drobnjaka
- Za serviranje in okrasitev
sveže tolčen poper
Navodila
- Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca. Odcejenim dodamo malo oljčnega olja.
- Orehova jedrca drobno sesekljamo. V skledi s paličnim mešalnikom razmešamo rikoto, kislo smetano in mleko, da dobimo gladko zmes.
- Sestavine začinimo s soljo in poprom, nato pa vmešamo še rumenjaka, ki smo ju predhodno razmešali z vilico, da ohranimo kremasto teksturo.
- Po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom. Kremno omako prelijemo čez ajdove testenine, pomešamo in po okusu dodamo še kanček oljčnega olja.
- Potresemo sesekljane orehe in narezan drobnjak.
- Pred serviranjem jed dodatno okrasimo s sveže tolčenim poprom.
Zapiski
- Rikota – beseda, ki v italijanskem jeziku pomeni “ponovno kuhano”, je izdelana iz neposnete sirotke. Njene korenine segajo globoko v italijansko zgodovino, s posebnimi variacijami, kot so riccota romana, dimljena rikota in rikota s poprom, ki so zelo cenjene. Rikota je posebej priljubljena na Sardiniji, Siciliji in v Kalabriji, medtem ko je dimljena različica priljubljena v severni Italiji, v okolici Belluna. Srečali jo boste pod različnimi imeni tudi v drugih evropskih državah – “brocciu” v Franciji, “anthotyro” v Grčiji, “ziger” v Nemčiji. Rikota se uporablja v različnih jedeh – od omak za testenine, namazov, solat, do sladic, kot je ta. Njena vsebnost maščob je nizka, medtem ko je bogata z beljakovinami.