brez glutena, hitro in enostavno, vegetarijansko, žita in testenine

Ajdove testenine s kremno omako in orehi

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Ajdove testenine s kremno omako in orehi so dokaz, da je lahko preprosta in hranljiva hrana tudi izjemno okusna! V tej jedi se bogat, oreškast okus ajde čudovito poveže z nežno rikotino omako, hrustljavimi orehi in osvežilnim drobnjakom.

Gre za hitro pripravljeno jed, polno beljakovin, ki je na mizi v 15 minutah. Dober tek!

 

Ajdove testenine s kremno omako in orehi

Ajdove testenine s kremno omako in orehi

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

3-4

porcij
Čas priprave

3

minute
Čas kuhanja

10

minut

Sestavine

  • 300 g kakovostnih testenin iz ajde

  • 300 g rikote

  • 6 jž kisle smetane

  • 4 jž mleka

  • 2 jajčna rumenjaka

  • 8 orehovih jedrc

  • sol in poper po okusu

  • kakovostno oljčno olje

  • Začimbe in zelišča
  • 3-4 jž drobno narezanega drobnjaka

  • Za serviranje in okrasitev
  • sveže tolčen poper

Navodila

  • Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca. Odcejenim dodamo malo oljčnega olja.
  • Orehova jedrca drobno sesekljamo. V skledi s paličnim mešalnikom razmešamo rikoto, kislo smetano in mleko, da dobimo gladko zmes.
  • Sestavine začinimo s soljo in poprom, nato pa vmešamo še rumenjaka, ki smo ju predhodno razmešali z vilico, da ohranimo kremasto teksturo.
  • Po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom. Kremno omako prelijemo čez ajdove testenine, pomešamo in po okusu dodamo še kanček oljčnega olja.
  • Potresemo sesekljane orehe in narezan drobnjak.
  • Pred serviranjem jed dodatno okrasimo s sveže tolčenim poprom.

Zapiski

  • Rikota – beseda, ki v italijanskem jeziku pomeni “ponovno kuhano”, je izdelana iz neposnete sirotke. Njene korenine segajo globoko v italijansko zgodovino, s posebnimi variacijami, kot so riccota romanadimljena rikota in rikota s poprom, ki so zelo cenjene. Rikota je posebej priljubljena na Sardiniji, Siciliji in v Kalabriji, medtem ko je dimljena različica priljubljena v severni Italiji, v okolici Belluna. Srečali jo boste pod različnimi imeni tudi v drugih evropskih državah – “brocciu” v Franciji, “anthotyro” v Grčiji, “ziger” v Nemčiji. Rikota se uporablja v različnih jedeh – od omak za testenine, namazov, solat, do sladic, kot je ta. Njena vsebnost maščob je nizka, medtem ko je bogata z beljakovinami.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si