Sočna in hranljiva solata s čičeriko je pripravljena v le 15 minutah in očara z bogatimi okusi. Mešanica čičerike, hrustljave stebelne zelene, pikantnih redkvic in aromatičnih zelišč ustvarja harmonično in osvežilno jed. Kefirjev preliv jo obogati s probiotičnimi kulturami.
Je odlična izbira za piknike, obrok v službi ali kot zdravo kosilo doma. Solata nasiti in je idealna za dni, ko imate malo časa, a želite kakovosten obrok. V poletnih dneh je to zmagovalna kombinacija!
Hranljiva solata s čičeriko, redkvicami in osvežilnim prelivom
Meni solataKuhinja mediteranska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij15
minutSestavine
- Sestavine za solato
500 g kuhane čičerike
150 g stebelne zelene
150 g mlade čebule, vključno z zelenim delom
150 g redkvic
100 g vloženih kaper
50 g sveže sesekljanega kopra
50 g sveže sesekljanega peteršilja
- Sestavine za preliv
150 ml polnomastnega kefirja
2 jž oljčnega olja
sok 1 večje limone
1 jž jabolčnega kisa
Navodila
- Za čičeriko je najbolje, da jo skuhamo že dan prej. Če uporabljamo vloženo čičeriko, jo dobro odcedimo in ponovno stehtamo, upoštevamo neto količino.
- Stebelno zeleno in mlado čebulo narežemo na kolutke, redkvice na rezine. Kapre zrežemo na večje kose, manjše pustimo cele. Limono ožamemo, sveža zelišča sesekljamo.
- Tretjino čičerike prestavimo v skledo in jo z vilicami zmečkamo.
- Pretlačeni čičeriki dodamo kefir, oljčno olje, limonin sok, jabolčni kis, sol in poper ter vse skupaj z metlico zmešamo v gosto omako. Lahko uporabimo tudi palični mešalnik.
- Preostali čičeriki dodamo stebelno zeleno, mlado čebulo, redkvice, kapre in sveža zelišča.
- Omako prelijemo čez mešanico čičerike in pustimo, da se dobro poveže. Poskusimo in po potrebi dodatno začinimo.
- Solato postrežemo s kruhom, kot dodatek v sendviču, v solatnem zavitku, v tortilji, kot predjed ali poletno glavno jed. Možnosti za serviranje so neskončne. Dober tek!
Zapiski
- Namig:
To okusno in sočno jed lahko pripravite tudi z različnimi svežimi zelišči. Koper lahko na primer zamenjate za pehtran, pri čemer boste še vedno ohranili bogat okus jedi.
Kefir v prelivu lahko zamenjate za jogurt ali kislo mleko. - Recept za to solato sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.