Iščete sočno in osvežujočo sladico, ki vam bo prinesla pridih Italije? Ta kolač z rikoto in limono je prav to. Njegova lahka, puhasta struktura in poln okus naredijo sladico popolno za vsako priložnost, pa naj bo to poletni piknik ali prijeten večer doma. Prenesite na svojo mizo malce sicilijanske tradicije, značilne po svojih bogatih okusih, ki so kot poletni vetrič, prinašajoč vonj sredozemske obale.
Ne glede na to, ali pripravljate poletni piknik ali preprosto uživate v domačem večeru, je rikotin kolač pravo praznovanje okusov, ki vedno znova očarajo. Naj bo ta sočna slaščica skrivnostni poobedek vaše mediteranske pojedine ali prijeten začetek prazničnega dne, ko jo postrežete kar za zajtrk. Dober tek!
Italijanski kolač z rikoto in limono
Meni sladicaKuhinja italijanska kuhinjaTežavnost: enostavno12-14
porcij15
minut50
minutSestavine
500 g rikote
170 g masla
300 g sladkorja (rjavi trsni sladkor demerara)
3 večja jajca
180 g gladke moke
nastrgana lupinica 1 večje limone
sok stisnjene 1 večje limone
1 zavitek vanilije bourbon ali 1 vanilijev strok
½ čž jedilne sode
½ čž soli
- Sestavine za peko, okras in serviranje
1 čž masla za premaz pekača in papir za peko
sladkor v prahu za posip
Navodila
- Maslo vzamemo iz hladilnika, naj bo na sobni temperaturi vsaj 30 min. Prav tako jajca.
- Pripravimo si tortni model pekača, premera 22-24 cm. S papirjem za peko ga pokrijemo po dnu (izrežemo krog premera 22-24 cm), po robovih ga premažemo z maslom.
- Pečico vključimo na 180ﹾC.
- Limono umijemo, lupino nastrgamo, sok pa stisnemo. V manjši skledi zmešamo sladkor z limonino lupinico.
- V večji posodi z električnim mešalnikom stepamo zmehčano maslo s sladkorjem, limonino lupinico, soljo in vanilijo (v kolikor imamo strok, uporabimo sredico). Ko dobimo rahlo zmes, dodamo rikoto in stepamo še 4-5 min.
- Postopoma dodajamo jajca (1 po 1) in stepamo tako dolgo, da se zmes homogeno poveže in postane puhasta kot krema.
- Prilijemo sok stisnjene limone ter stepamo še 1-2 min.
- Na mešanico potrosimo presejano moko skupaj z jedilno sodo, sestavine v zmes le na rahlo umešamo s kuhalnico.
- Tortni model (ki smo ga predhodno namastili in obložili dno s papirjem za peko) napolnimo z maso, zravnamo površino in v poprej ogreti pečici pečemo 45-55 min. pri temperaturi 180ﹾC, klasičen način peke (brez ventilacije!). Če je kolač že pečen, preverimo z zobotrebcem.
- Kolač pustimo v pekaču, dokler se nekoliko ne ohladi. Nato ga previdno obrnemo, odstranimo obod in papir za peko, prestavimo na krožnik ali rešetko. Gre za krhek kolač, ki po peki potrebuje še malo počitka. Pustimo, da se pohladi.
- Ko se popolnoma ohladi, ga posujemo s sladkorjem v prahu ali po želji okrasimo. Dober tek!
Zapiski
- Vas mika okus limone ali pa preprosto iščete sladico, ki bo očarala vaše prijatelje in družino? Ta bogat, sočen in aromatičen kolač, prepojen z limoninim okusom in kremasto rikoto, je ustvarjen iz preprostih sestavin. Ampak ne dovolite, da vas preprostost zavede – skupaj te sestavine tvorijo popolno mešanico, ki ustvarja bogato, sočno in osvežilno sladico, ki vedno navduši.
- Rikota – beseda, ki v italijanskem jeziku pomeni “ponovno kuhano”, je izdelana iz neposnete sirotke. Njene korenine segajo globoko v italijansko zgodovino, s posebnimi variacijami, kot so riccota romana, dimljena rikota in rikota s poprom, ki so zelo cenjene. Rikota je posebej priljubljena na Sardiniji, Siciliji in v Kalabriji, medtem ko je dimljena različica priljubljena v severni Italiji, v okolici Belluna. Srečali jo boste pod različnimi imeni tudi v drugih evropskih državah – “brocciu” v Franciji, “anthotyro” v Grčiji, “ziger” v Nemčiji. Rikota se uporablja v različnih jedeh – od omak za testenine, namazov, solat, do sladic, kot je ta. Njena vsebnost maščob je nizka, medtem ko je bogata z beljakovinami.
- Ljubitelji sočnih sladic z limono, preizkusite tudi recept >> Limonin kolač – sočna in osvežilna sladica