Zdravi korenčkovi mafini, pripravljeni iz polnozrnate moke, jabolčne čežane in z naravnimi sladili, so odlična izbira za malico v službi ali šoli. Seveda so tudi slastnega okusa, lahki, rahli in barviti.
Vemo, da je zdrava prehrana pomembna za naše dobro počutje, vendar ni treba, da bi bila dolgočasna ali omejujoča. Prav nasprotno, s tem receptom za lahke korenčkove mafine lahko uživamo v slastnih okusih, hkrati pa poskrbimo za zdrav prigrizek ali sladico. So tudi odlična izbira za zajtrk ali malico.
Za razliko od večine mafinov iz rafinirane moke so ti pripravljeni iz polnozrnate pirine moke. Jabolčna čežana in javorjev sirup nadomestita sladkor, zato so korenčkovi mafini naravno sladkani in le nežno sladki. Piko na I jim dodajo suhe brusnice.
Priprava je res enostavna in hitra, zato si tudi v naglici s časom lahko privoščimo malo kulinarične zabave. Vse sestavine so naravne in zdrave, brez nepotrebnih dodatkov ali umetnih sladil. Dober tek!
Lahki korenčkovi mafini
Meni sladicaKuhinja nizkokalorične sladiceTežavnost: enostavno12
porcij10
minut30
minutSestavine
300 g korenja
150 g pirine polnozrnate moke + 1 jž moke za posip brusnic
50 g mletih mandljev
100 g suhih brusnic ali rozin
150 g jabolčne čežane
80 g javorjevega ali agavinega sirupa
1 jž limoninega soka
70 g stopljenega masla
1 čž cimeta v prahu
1 ščepec muškatnega oreščka
1 čž vanilje bourbon v prahu
1 čž pecilnega praška iz vinskega kamna
½ čž jedilne sode
Navodila
- Korenje olupimo in drobno naribamo. Brusnice ali rozine potresemo z 1 jž moke, da se ločijo med seboj. Limono ožamemo in odmerimo 1 jž soka. Maslo pogrejemo, le toliko, da se stopi.
- Pečico segrejemo na 180°C. Dno pekača za 12 mafinov prekrijemo s papirčki za mafine.
- V skledi zmešamo vse suhe sestavine in jih damo na stran: moka, mleti mandlji, brusnice ali rozine, začimbe (cimet, muškatni orešček, vanilja), pecilni prašek in soda.
- V drugi posodi zmešamo vse mokre sestavine (vključno s korenčkom): jabolčna čežana, korenje, limonin sok, stopljeno maslo, javorjev ali agavin sirup.
- Mokre sestavine vmešamo v suhe in jih razdelimo v papirčke, ki smo jih že prej razporedili po pekaču.
- V ogreti pečici pečemo približno 25-30 minut. Pečemo na srednji višini, na klasičen način (brez ventilacije!)
- Da so res dobro pečeni, vidimo po zlatorumeni skorjici. Ko mafin z zobotrebcem prebodemo v sredini, se masa ne sme več prijemati nanj. Pečene mafine pustimo v pekaču, dokler se ne ohladijo. Dober tek!
Zapiski
- Korenček, ki je glavna sestavina mafinov, je pravi super junak zdrave prehrane. Poln je antioksidantov, vlaknin in vitaminov, ki podpirajo imunski sistem in ohranjajo naše telo zdravo in vitalno.
- Te mafine zlahka pripravimo tudi v veganski različici, le maslo zamenjamo s priljubljeno maščobo rastlinskega izvora. Kokosovo in oljčno olje se krasno obneseta v tem receptu!
- Recept za lahke korenčkove mafine sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom lahko najdete na tej povezavi.