Še eden od tistih receptov, pri katerih je seznam sestavin kratek in vse, kar je na njem, imate najverjetneje že v svoji kuhinji. Takšne recepte naravnost obožujem! Ker so res izibizi.
Da bi bila omaka za testenine dobra, ni treba, da je tudi zapletena. Pravzaprav so najboljše prav tiste zelo enostavne. Večkrat jih naredimo, bolje nam uspejo! Ko osvojite osnove, lahko ta recept prilagodite na veliko različnih načinov. Aja, pa priprave in kuha vam vzameta le 20 minut. Dober tek!

Rezanci s kremno cvetačno omako
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4-5
porcij5
minut15
minutSestavine
500 g priljubljenih testenin (npr. vrste Fettuccine, Tagliatelle ali Linguine)
1 srednje velika cvetača (skupaj 600 g)
1 srednje velika bela ali rumena čebula
4-5 strokov česna
2 jž oljčnega olja
2 jž masla
2 jž kisle smetane
100 g priljubljenega trdega sira (npr. Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano)
500 ml vode
sol in poper
- Začimbe in zelišča
1 ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Za serviranje in okrasitev
sveže tolčen poper
Navodila
- Cvetačo očistimo in narežemo na majhne koščke. Čebulo grobo sesekljamo, česen stisnemo, sir čim bolj drobno naribamo.
- Večjo posodo z oljčnim oljem in maslom pristavimo na kuhalnik. Ko se olje segreje, dodamo čebulo in malo posolimo. Čebulo med mešanjem pražimo le toliko časa, da postekleni in izloči sok.
- Dodamo cvetačo, ki jo na tej mešanici maščobe malo opražimo, pridamo česen, le toliko da zadiši, nato vlijemo ½ vode. Naprej na majhnem ognju dušimo vse skupaj še približno 10-12 min., toliko da se cvetača zmehča.
- Vmes pripravimo priljubljene testenine, ki jih skuhamo po navodilih proizvajalca »al dente« oz. »na zob«.
- Med kuhanjem omake, postopoma dodamo muškatni orešček, sol in poper ter drugo ½ vode.
- Zdaj končamo omako! Cvetačno mešanico in kislo smetano s paličnim mešalnikom ali blenderjem dobro spasiramo. Dobiti moramo homogeno zmes.
- V posodo – kjer smo kuhali testenine zlijemo omako, ki jo ponovno pristavimo na ogenj (da bo omaka res vroča) in dodamo testenine. Vse skupaj dobro premešamo, da se pašta lepo oprime omake.
- Na koncu dodamo še nariban sir, po potrebi tudi sol.
- Pred serviranjem jed dodatno okrasimo s sveže tolčenim poprom.
Zapiski
- Če obožujete lahke in kremne omake za testenine, lahko po enakem postopku pripravite omako tudi z brokolijem.
- Ta kremna in aromatična jed nekoliko spominja na klasiko Fettuccine Alfredo, zaščiteno jed, ki prihaja iz Rima. S cvetačo namesto ogromno masla in sira, v svoji manj mastni, a vseeno omamni različici.