brez jajc, brez oreščkov, hitro in enostavno, vegetarijansko, žita in testenine

Rezanci s kremno cvetačno omako

Zahtevnost Enostavno komentarjev

Še eden od tistih receptov, pri katerih je seznam sestavin kratek in vse, kar je na njem, imate najverjetneje že v svoji kuhinji. Takšne recepte naravnost obožujem! Ker so res izibizi.

Da bi bila omaka za testenine dobra, ni treba, da je tudi zapletena. Pravzaprav so najboljše prav tiste zelo enostavne. Večkrat jih naredimo, bolje nam uspejo! Ko osvojite osnove, lahko ta recept prilagodite na veliko različnih načinov. Aja, pa priprave in kuha vam vzameta le 20 minut. Dober tek!

 

Rezanci s kremno cvetačno omako

Rezanci s kremno cvetačno omako

Avtor IzibiziMeni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno
Št. porcij

4-5

porcij
Čas priprave

5

minut
Čas kuhanja

15

minut

Sestavine

  • 500 g priljubljenih testenin (npr. vrste Fettuccine, Tagliatelle ali Linguine)

  • 1 srednje velika cvetača (skupaj 600 g)

  • 1 srednje velika bela ali rumena čebula

  • 4-5 strokov česna

  • 2 jž oljčnega olja

  • 2 jž masla

  • 2 jž kisle smetane

  • 100 g priljubljenega trdega sira (npr. Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano)

  • 500 ml vode

  • sol in poper

  • Začimbe in zelišča
  • 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka

  • Za serviranje in okrasitev
  • sveže tolčen poper

Navodila

  • Cvetačo očistimo in narežemo na majhne koščke. Čebulo grobo sesekljamo, česen stisnemo, sir čim bolj drobno naribamo.
  • Večjo posodo z oljčnim oljem in maslom pristavimo na kuhalnik. Ko se olje segreje, dodamo čebulo in malo posolimo. Čebulo med mešanjem pražimo le toliko časa, da postekleni in izloči sok.
  • Dodamo cvetačo, ki jo na tej mešanici maščobe malo opražimo, pridamo česen, le toliko da zadiši, nato vlijemo ½ vode. Naprej na majhnem ognju dušimo vse skupaj še približno 10-12 min., toliko da se cvetača zmehča.
  • Vmes pripravimo priljubljene testenine, ki jih skuhamo po navodilih proizvajalca »al dente« oz. »na zob«.
  • Med kuhanjem omake, postopoma dodamo muškatni orešček, sol in poper ter drugo ½ vode.
  • Zdaj končamo omako! Cvetačno mešanico in kislo smetano s paličnim mešalnikom ali blenderjem dobro spasiramo. Dobiti moramo homogeno zmes.
  • V posodo – kjer smo kuhali testenine zlijemo omako, ki jo ponovno pristavimo na ogenj (da bo omaka res vroča) in dodamo testenine. Vse skupaj dobro premešamo, da se pašta lepo oprime omake.
  • Na koncu dodamo še nariban sir, po potrebi tudi sol.
  • Pred serviranjem jed dodatno okrasimo s sveže tolčenim poprom.

Zapiski

  • Če obožujete lahke in kremne omake za testenine, lahko po enakem postopku pripravite omako tudi z brokolijem.
  • Ta kremna in aromatična jed nekoliko spominja na klasiko Fettuccine Alfredo, zaščiteno jed, ki prihaja iz Rima. S cvetačo namesto ogromno masla in sira, v svoji manj mastni, a vseeno omamni različici.

Prostor za vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Kontaktni podatki

info@izibizi.si