Jeseni nas rdeče paprike, najboljše prav septembra in oktobra, spominjajo na tople dni! Namesto, da jih vse vložimo za ozimnico, iz njih lahko pripravimo tudi okusne omake za testenine.
Ljubitelji testenin, pripravite se! Ta enostaven recept povzdigne klasično jed v pravo kulinarično doživetje slastnih okusov.
Jesenske testenine v kremni omaki s papriko
Meni glavna jedKuhinja vegetarijanska kuhinjaTežavnost: enostavno4
porcije5
minut15
minutSestavine
400 g priljubljenih testenin (npr. Tagliatelle, Fettuccine ali Pappardelle)
500 g rdeče paprike (npr. Kozji rog ali Kurtovska kapija)
150 g kuhane čičerike
1 srednje velika čebula (bela ali rumena)
5–6 strokov česna
4 žlice oljčnega olja
100 g trdega sira (npr. Parmigiano-Reggiano ali Grana-Padano)
250 ml vode od testenin
sol in sveže mleti poper
- Začimbe in zelišča
ščepec naribanega muškatnega oreščka
- Za serviranje in okrasitev
sveža bazilika za serviranje
po želji: nariban sir in sveže tolčena ostra paprika
Navodila
- Čičeriko lahko skuhamo vnaprej ali uporabimo vloženo.
- Zelenjavo očistimo in narežemo. Čebulo grobo nasekljamo, česen stisnemo, papriko narežemo na koščke. Sir naribamo.
- Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca. Ko so kuhane, jih odcedimo in premešamo z 1 žlico oljčnega olja. Shranimo 250 ml vode, v kateri so se kuhale, za pripravo omake.
- Na oljčnem olju v večji ponvi na hitro popražimo čebulo, nato dodamo papriko in dušimo 5 minut. Dodamo česen, ko zadiši, prilijemo 150 ml vode od testenin in nato še kuhano čičeriko. Vse skupaj kuhamo še 10 minut, dokler se zelenjava ne zmehča.
- Začinimo z muškatnim oreščkom, soljo in poprom. S soljo previdno, saj bomo kasneje dodali še sir.
- Papriko, čičeriko, čebulo in česen skupaj z naribanim sirom in preostalo vodo od testenin (100 ml) dobro spasiramo s paličnim mešalnikom ali blenderjem, da dobimo gladko omako.
- Omako vlijemo nazaj v posodo, pristavimo na ogenj, da se segreje. Nato dodamo kuhane testenine in vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi dodamo še malo soli ali popra.
- Po želji lahko pred serviranjem še dodatno naribamo sir. Za ljubitelje pikantnih jedi pa jed okrasimo s sveže tolčeno ostro papriko in potresemo s svežo baziliko.
Zapiski
- Namesto čičerike lahko za kremno osnovo uporabite tudi namočene oreščke (približno 70 g), na primer mandlje. Oreščke predhodno namočite, nato jih odcedite in zmeljite, ter nadaljujte po enakem postopku.
- Veganska različica: Recept enostavno priredite tako, da izpustite sir ali ga nadomestite s kvasnimi kosmiči ali veganskim sirom.