Krofi, tako dišeči in rahli… A vseeno, po tradicionalnem postopku so ocvrti v olju ali masti. Če se želimo ogniti občutku, da so nam “obležali” ali se nasploh izogibamo cvrtju, jih lahko pripravimo v bolj zdravi različici! Specimo jih v pečici! Mehko “boljše kvašeno testo” lahko zamesimo iz kakovostnih in ekoloških sestavin. Maslo doda slast in piko na I tej praznični dobroti.
Osnovno pravilo pri vseh jedeh pripravljenih z boljšim kvašenim testom – tudi pri tem za krofe: vse sestavine se vmešavajo tople ali mlačne!
Zakaj bi spuščali tradicionalne slavnostne jedi? Enostavno jih predelajmo v bolj zdrave! Naj ponarodeli rek “Pust nima praznih ust” ostane vodilo tega prazničnega obdobja.

Masleni krofi iz pečice
Meni SladiceKuhinja Praznična kulinarikaTežavnost: Srednje težko10
porcij75
minut45
minutSestavine
- Za krofe
600 g gladke pšenične moke (lahko mešanica 1/2 pirine bele, 1/2 pšenične bele moke)
150 g rjavega trsnega sladkorja
4 jajčni rumenjaki
3 dl mleka
1 dl stopljenega masla (oz. 60 g)
2-3 jž ruma
limonina lupinica 1 limone
1 zavitek vanilijevega sladkorja z bourbonsko vanilijo
1 zavitek suhega kvasa (oz. 7 g)
1/2 čž soli
- Za nadev
domača marmelada po izbiri (marelična, slivova ali brusnična)
- Za okrasitev
sladkor v prahu
Navodila
- Kot pri vsem boljšem kvašenem testu je tudi pri tem za krofe pravilo: vse sestavine se vmešavajo tople ali mlačne!
- V manjši kozici na šibkem ognju stopimo maslo, dodamo mleko. Mešanico pustimo, da se nekoliko pohladi, a je še topla.
- Limono dobro operemo, lupino nastrgamo. Rumenjake razžvrkljamo. Moko presejemo in postavimo na toplo.
- Moki dodamo sladkor, vanilijev sladkor in sol. Prilijemo mešanico masla in mleka. Dodamo rum, razžvrkljane rumenjake in limonino lupinico. Na koncu dodamo še suhi kvas. Vse sestavine dobro pregnetemo.
- Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro, dokler testo ne naraste na dvojen volumen.
- Testo stresemo na pomokano delovno površino. Na hitro ga pregnetemo, če se lepi na roke, dodamo malo moke, le toliko, da ni več lepljivo. Razvaljamo ga za prst debelo.
- Z obodom za krofe ali kozarcem z ostrim robom izrežemo kroge premera 8 cm. Spodnji del krofa na robu premažemo z vodo, na sredino položimo žličko marmelade po izbiri (marelično, slivovo ali brusnično) in ga prekrijemo z vrhnjim delom.
- Vrhnji del ob robu dobro pritisnemo ob spodnji del. To delamo, dokler testo ne poide. Iz navedene količine dobimo 10 do 12 krofov. Zložimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko.
- Pečico vključimo na 50ﹾC. Pekač s krofi pustimo v pečici vzhajati 30 min. pri 50ﹾC, nato pa jih 15 min. pečemo pri temperaturi 180ﹾ C, da se zlatorumeno zapečejo.
- Z zobotrebcem preverimo, če so krofi pečeni. Še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.
Zapiski
- Prihaja pust! Pust nima praznih ust! V naših krajih je praznovanje pusta povezano s tisočletno tradicijo in podobo. Poleg maškar, pustnih šem in kurentov to obdobje zaznamuje tudi pustna kulinarika.
- Ponarodeli reki: “Pust je masten okrog ust” ali “Pust nima praznih ust” nam povedo, da je to praznični čas, v katerem se je pretežno težka in mastna hrana, saj obdobju po pustu vse do velike noči sledi štiridesetdnevni post.
- Med slaščice, ki v pustnem času ne smejo manjkati na mizi, štejemo krofe, flancate in miške!
- Recept za pustne krofe sem pripravila v sodelovanju z Mlekarno Krepko. Izvirni članek z receptom in foto-zgodbo lahko najdete na tej povezavi.